The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 3 Grammy Awards
17 Grammy Nominaties

Meer bij de MOre:

MOre:

MOre: is een uitgave van de Stichting Fonds Metropole Orkest en komt mede tot stand door de inbreng van diverse Vrienden. MOre: verschijnt in een oplage van 1200 stuks en wordt ieder kwartaal gratis toegestuurd of uitgedeeld aan Vrienden van het Metropole Orkest, bestuursleden, orkestleden en staf en andere belanghebbenden.

Voor suggesties, klachten, complimenten of andere opmerkingen: redactie@mo.nl

Bart van Lier (l) en Jos Gunneweg (r)

Allereerste Avond van de Jazzmuziek een succes!
Een impressie van het concert op vrijdag 12 januari 2018 in Carré
Jos Gunneweg – Maart 2018 ( MOre: jaargang 4, editie 2)

De geheide succesformule van De Avond van de Filmmuziek: je hebt een muziekgenre dat zich uitstrekt over 80 – 100 jaar op het kruisvlak van symfonische en populaire muziek, je geeft daar een bloemlezing van ondersteund met authentieke filmbeelden, je hebt het Metropole Orkest en je zet daar een van tv bekende presentator en enkele populaire artiesten bij – is vertaald naar een ander muziekgenre: de jazz! Eveneens een natuurlijke muzikale biotoop voor het Metropole Orkest.

Dit was – voor het eerst – geprogrammeerd. Ook door producent Ewart van der Horst, directeur van PilotStudioNu niet in het Concertgebouw, maar in Theater Carré. Uitvoerend producer voor het Metropole Orkest was Robert Soomer.

Het mooie van deze formule is: het gaat om amusement en tegelijk om muzikaal erfgoed. Zowel de muziek als het beeldmateriaal. En hij slaat aan bij een groot publiek. Luisteren en kijken, zoals ook bij opera, is kennelijk toch een rijkere ervaring dan alleen luisteren.

Voor de jazzmuziek was dit idee van een bloemlezing nog niet eerder vertoond, zo sprak ook Trijntje Oosterhuisin DWDD waar zij een voorproefje mocht geven. Want waar hoor je ze nog, de stukken van Chet Baker, Miles Davis, Ella Fitzgerald, John Coltrane, Duke Ellington, Herbie Hancock. Lees verder…

Metro’s Midnight Music / Metro’s Music…
Opvolging Column Jeroen Kijk in de Vegte
Februari 2016 ( MOre: jaargang 2, editie 1)

Er was eens… een romantisch middernachtelijk radioprogramma door het Metropole Orkest dat ‘Metro’ s Midnight Music’ heette. Of nee, het heette ‘Metro’s Music’? Of misschien wel allebei? Want het zou wellicht van de midnight naar vroeger op de avond zijn gegaan wist iemand te vertellen. Jos Gunneweg en Jos Noordanus zoeken het uit!

Het zou geen sporen hebben nagelaten in de archieven… misschien heeft de luisteraar, zoals Jeroen Kijk in de Vegte schreef, het alleen gedroomd? Misschien echter bracht het de luisteraar in een droomtoestand? Wat heel goed kan natuurlijk met die beeldschone tune van Rob Pronk, klavecimbel met kwintsprong en glisando loopjes in de fluit, maar wat toch wel even wat anders is. En wie was de presentator? Michiel de Ruijter? Of, gewoon de omroeper van dienst. Vincent Engelen, Klaas Samplonius? Lees verder…