The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

MO Big Band in de Vorstin

Metropole Orkest Big Band & China Moses
Donderdag 23 mei 2019, De Vorstin, Hilversum

Voor één avond was pop & rockhonk De Vorstin in Hilversum een intieme Jazzclub waar robuuste swingende blazersklanken in een perfecte synthese gemengd met een powerzangstem de aanwezige jazzliefhebbers in verrukking brachten. Het waren de MO Big Band onder leiding van de Japanse Miho Hazama en de Amerikaanse soul en R&B zangeres China Moses, dochter van jazzzangeres Dee Dee Bridgewater en tv-regisseur Gilbert Moses. Er stond daar wat talent en kwaliteit bij elkaar op dat podium in De Vorstin. Wow! Ze waren helemaal op elkaar ingespeeld: band en zangeres die al voor de vierde keer samen optraden. China was lyrisch en lovend over wat zij noemde haar artistieke familie. De artiesten waren niet kinderachtig geweest bij het samenstellen van het programma. Voor en na de pauze wel zo’n dertien stukken.

Podiumbeest, dat kun je China Moses wel noemen. Sommige zangers zijn goed in zingen en vallen stil tussen de nummers. Saai bij tijd en wijle. Sommige performers kunnen goed performen maar matig zingen. Kromme tenen bij tijd en wijle. China Moses is een heel ander verhaal want in beide goed: ze sprankelt, is een spraakwaterval vol van anekdotes en autobiografische verhalen waarbij ze ook de pijnlijkere kanten in haar ontwikkeling op humoristische wijze met het publiek deelt en er vervolgens een zelf gecomponeerde song over brengt met een power die de hele zaal vult. Het publiek luistert ademloos. Dit is wat jazz is: recht uit het hart.

Alle spelers in de Big band zijn subliem. Aram Kersbergen op double bass in een huiveringwekkend groovend duet met de zangeres in Put it on the Line leidde bij het publiek tot een rilling van muzikaal genot. De bugelsoli van Angelo Verploegen vermelden we. Naast hem op trompet Nico Schepers, die in het allerhoogste register al improviserend een soort tribute aan Louis Armstrong celebreerde. Altijd weer lastig: wie noem je wel en wie niet want er waren er natuurlijk meer met sublieme soli.

Miho stelde de band voor. Een daverend applaus gevolgd door een toegift besloot de avond.

Dit concert vond hierna nog plaats in De Meerse in Hoofddorp en De Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch.
Met dank aan Robert Soomer, artistiek manager MO, die de productie deed en onze informatie aanvulde. 

– Jos Gunneweg