The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Het Orkest

Metropole Orkest

Denk je aan een orkest, dan denk je aan klassiek. Maar dat speelt het Metropole Orkest (MO) niet. Wel jazz, pop, soul, funk, cabaret, musicals, filmmuziek en wereldmuziek. Van nu en van langer geleden.

Metropole Orkest deelde het podium met grootheden als Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Pat Metheny, Brian Eno, Herbie Hancock, The Basement Jaxx en Bono. Het orkest speelt ook met hedendaagse talenten als Kovacs, Robert Glasper, Within Temptation, Woodkid, Snarky Puppy, Gregory Porter, Jacob Collier,  Cory Wong en DOMi & JD BECK. Samen met chef-dirigent Jules Buckley zoekt het MO de randen op van de hedendaagse symfonische pop en jazz.

Ondanks de muzikale diversiteit heeft het MO een onmiskenbare sound, stijl en identiteit. Metropole Orkest doet alles wat mensen kan raken. Dat is tenslotte de essentie van muziek.

foto: Reinout Bos (ADE 2017)

Historie

Het is 1945. Onze regering in ballingschap en het koningshuis nemen een belangrijk besluit. Er dient een ensemble te komen dat het volk hoop en vertier biedt. Zo ontstaat het Metropole Orkest.

Topmusici uit heel Europa worden aangetrokken om een fris en nieuw geluid te creëren. Het ensemble groeit uit tot een orkest van formaat. Inclusief een volledige symfonische strijkerssectie en big band. Tot 2012 wordt het orkest gefinancierd uit het omroepbudget. Inmiddels is het Metropole Orkest zelfstandig en zorgt voor een groot deel zelf voor zijn inkomsten. En dat lukt, dankzij de passie voor het maken van geweldige muziek.

Wapenfeiten

Zeven decennia muzikaal werk beschrijven gaat wat ver. Daarom nu een greep uit belangrijke wapenfeiten. Het Metropole Orkest speelt regelmatig op bekende Nederlandse pop-podia zoals Paradiso en de Melkweg. In het buitenland is het Metropole Orkest een graag geziene gast op vele grote festivals waaronder de BBC Proms en Musikfest Bremen. Ook is het orkest vaste gast op het Holland Festival en North Sea Jazz. En speelde het op Pinkpop, Lowlands, Noorderslag en de 3FM Awards. Hiermee is het Metropole Orkest ook bij een jonger publiek bekend en geliefd geraakt.

Het MO produceerde in de afgelopen 75 jaar meer dan 150 albums en werkte mee aan duizenden radio- en tv-uitzendingen. Dat betekent dat er jaarlijks meer dan 600 arrangementen gemaakt worden in de diverse genres. In de afgelopen jaren werd het orkest maar liefst 24 keer genomineerd voor een Grammy en werkte het mee aan 4 Grammy-winnende producties. Meest recent voor ‘Best Contemporary Instrumental Album’ in 2016 met Snarky Puppy en in 2020 met Jacob Collier voor zijn arrangement van ‘All Night Long’ (Best Arrangement, Instruments and Vocals).