The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
20 Grammy Nominaties

Jong Metropole

Jong Metropole is een unieke samenwerking tussen het Metropole Orkest, het NJO (Nationaal Jeugd Orkest) en het NJJO (Nationaal Jeugd Jazz Orkest) met als doel jonge, getalenteerde musici uit de klassieke en de lichte muziek voor te bereiden op een professionele carrière. In Jong Metropole wordt het beste van verschillende muziekwerelden samengebracht: het excellente spel uit de klassieke strijkerstraditie met swing, improvisatie en timing vanuit de jazztraditie.

Het initiatief wordt mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Keep an Eye Foundation. En krijgt support van het Fentener van Vlissingen Fonds.

Meedoen aan Jong Metropole is voor talentvolle musici een unieke kans om via een buitengewoon talentontwikkelingsprogramma praktijkervaring op te doen. Het is de enige plek waar orkestrale pop en jazz professioneel beoefend worden. De talenten doen ervaring op in de unieke Metropole-formatie en op bijzondere podia zoals bijvoorbeeld tijdens het Grachtenfestival en in Paradiso Amsterdam. In de huidige muziekwereld vervagen de genres en van musici wordt steeds meer flexibiliteit in speelstijl verwacht, ervaring die musici bij Jong Metropole kunnen opdoen.

Na drie succesvolle zomerprojecten breidt Jong Metropole uit! 

Zomerproject
In augustus 2019 brengt het orkest tijdens de NJO Muziekzomer en het Grachtenfestival wederom een energiek programma. Onder leiding van de jonge Japanse Miho Hazama, die meermaals grote broer het Metropole Orkest dirgeerde, geven de talenten drie concerten: in openluchttheater het Zuiderparktheater in Den Haag, in Voormalig Zendstation Radio Kootwijk, en tijdens het Grachtenfestival Amsterdam (gratis toegang).

Concerten:
9 aug. 2019 – Zuiderparktheater, Den Haag
10 aug. 2019 – NJO Muziekzomer: Radio Kootwijk (kaarten vanaf juni)
11 aug. 2019 – Ponton voor Compagnietheater, Amsterdam (gratis toegang)

Winterproject
In maart 2020 speelt Jong Metropole het programma ‘Snarky Puppy’ onder leiding van Jules Buckley. In 2016 won het Metropole Orkest een prestigieuze Grammy voor het album Sylva met de Amerikaanse jazzformatie Snarky Puppy. Het eerste winterproject van Jong Metropole wordt een Snarky Puppy-programma. Er zullen leden van Snarky Puppy naar Nederland worden gehaald om de musici van Jong Metropole te coachen. Daarnaast wordt er uit het orkest een Snarky Puppy-formatie samengesteld. De concerten vinden onder meer plaats in Concertzaal Tilburg en Paradiso Amsterdam.

Concerten:
13 maart 2020 – Theaters Tilburg
14 maart 2020 – Muziekcentrum van de Omroep, Hilversum (besloten)
15 maart 2020 – Paradiso, Amsterdam
16 maart 2020 – TivoliVredenburg, Utrecht

 

Meer informatie over Jong Metropole op www.jongmetropole.nl

Doelstellingen Jong Metropole

  • Een jonge generatie topmusici (conservatoriumstudenten van opleidingen klassieke en lichte muziek) via een buitengewoon talentontwikkelingsprogramma praktijkervaring laten opdoen.
  • Samenwerking tot stand brengen tussen klassieke en lichte muziek en van elkaars werkwijze leren. Een nieuw netwerk creëren.
  • Met hands-on workshops alle aspecten van de muziekpraktijk in kaart brengen zodat de studenten van dichtbij ervaren hoe een productieproces in zijn werk gaat.
  • Bij de drie partners zijn arrangeurs, componisten en kunsteconomiestudenten aangesloten. De studenten worden aangemoedigd met elkaar contact te leggen en ideeën en projecten te creëren.
  • Een nieuwe generatie arrangeurs, componisten en ensembleleiders kweken.
  • Een breed publiek, met daarin specifiek aandacht voor nieuw en jong(er) publiek, in aanraking laten komen met de lichte muziek.
  • Springplank voor een carrière, opbouw van een gedegen CV, kans op spelen in andere orkesten.