The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 3 Grammy Awards
18 Grammy Nominaties

Jong Metropole

Jong Metropole is een unieke samenwerking tussen het Metropole Orkest, het NJO (Nationaal Jeugd Orkest) en het NJJO (Nationaal Jeugd Jazz Orkest) met als doel jonge, getalenteerde musici uit de klassieke en de lichte muziek voor te bereiden op een professionele carrière. In Jong Metropole wordt het beste van verschillende muziekwerelden samengebracht: het excellente spel uit de klassieke strijkerstraditie met swing, improvisatie en timing vanuit de jazztraditie. Het initiatief is mogelijk gemaakt dankzij een jaarlijkse bijdrage van €125.000 van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Keep an Eye Foundation.

Jong Metropole bestaat uit verschillende onderdelen; een tournee, masterclasses en twee Awards. Tijdens de Jong Metropole Tourwerken de musici (60 deelnemers) in volledige ‘Metropole Orkest’-bezetting of in kleinere ensembles aan vernieuwende producties en ontstaan er kruisbestuivingen van diverse muziekgenres. Daarnaast biedt Jong Metropole de deelnemers de mogelijkheid masterclasses en workshops te volgen van befaamde gastsolisten en de specialisten van het Metropole Orkest. Jong Metropole vormt een unieke aanvulling op het huidige onderwijs en het aanbod van talent-ontwikkelingsprojecten.

Doelstellingen Jong Metropole

  • Een jonge generatie topmusici (conservatoriumstudenten van opleidingen klassieke en lichte muziek) via een buitengewoon talentontwikkelingsprogramma praktijkervaring laten opdoen.
  • Samenwerking tot stand brengen tussen klassieke en lichte muziek en van elkaars werkwijze leren. Een nieuw netwerk creëren.
  • Met hands-on workshops alle aspecten van de muziekpraktijk in kaart brengen zodat de studenten van dichtbij ervaren hoe een productieproces in zijn werk gaat.
  • Bij de drie partners zijn arrangeurs, componisten en kunsteconomiestudenten aangesloten. De studenten worden aangemoedigd met elkaar contact te leggen en ideeën en projecten te creëren.
  • Een nieuwe generatie arrangeurs, componisten en ensembleleiders kweken.
  • Een breed publiek, met daarin specifiek aandacht voor nieuw en jong(er) publiek, in aanraking laten komen met de lichte muziek.
  • Springplank voor een carrière, opbouw van een gedegen CV, kans op spelen in andere orkesten.

Meer informatie over Jong Metropole op www.jongmetropole.nl