The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Dirigenten

Het Metropole Orkest kende sinds de oprichting vijf veelzijdige chef-dirigenten.
Te beginnen met de vader van het Metropole Orkest, Dolf van der Linden, gevolgd door Rogier van Otterloo, Dick Bakker, Vince Mendoza en Jules Buckley.

Sinds december 2023 is Jules Buckley terug als chef-dirigent van het orkest.

Foto door Rhys Frampton

Componist, arrangeur en dirigent, Jules Buckley is een muzikale vernieuwer die iedere keer weer de randen van nieuwe genres opzoekt. Hij werkte samen met musici als Emili Sandé, multi-instrumentalist Jose James, Fink, Massive Attack, Arctic Monkeys, Caro Emerald, Cinematic Orchestra, Beardyman and Dizzy Rascal.

Jules leidde vanaf 2007 talloze succesvolle projecten als gastdirigent en werd in 2013 aangesteld als Chef-dirigent. Als dirigent van het Metropole Orkest leidde Jules onder andere succesvolle projecten met Snarky Puppy, Laura Mvula, Gregory Porter, Tori Amos, Markus Stockhausen, Michael Kiwanuka, Jonathan Jeremiah en Basement Jaxx. Aan het begin van het seizoen 2020/2021 accepteerde Jules een rol als Honorair dirigent. In december 2023 keerde hij terug bij het Metropole Orkest als chef-dirigent.

Foto door Pamela Fong

Honorair dirigent

Dirigent en toparrangeur/componist Vince Mendoza verzamelde in zijn carrière hij maar liefst 6 Grammy’s en 34 Grammy nominaties. De Amerikaan volgde Dick Bakker op als Chef-dirigent en bracht het Metropole Orkest internationaal succes. Onder leiding van Vince Mendoza werd het Metropole Orkest tweemaal onderscheiden met een Grammy (voor samenwerkingen met Ivan Lins en John Scofield) en kreeg het vele Grammy nominaties.

Vince Mendoza leidde prachtige concerten bij het Metropole Orkest, waaronder samenwerkingen met Herbie Hancock, Elvis Costello en Chaka Khan. Ook waren er bijzondere projecten als The Garcia Lorca Project en The Music of Joe Zawinul. In 2013 trad Mendoza terug als chef en aanvaarde hij een rol als Honorair dirigent. In die rol komt hij elk seizoen enkele weken per jaar terug bij het Metropole Orkest.

Foto door Merlijn Doomernik

Vaste gastdirigent

De Japanse dirigente Miho Hazama is een veelbelovend componist/arrangeur. Het toonaangevende Downbeat magazine benoemde haar als een van de ’25 for the Future’ en als orkestleider en componist van haar eigen ‘m_unit’ ontvangt zij wereldwijd lof.

Miho was in 2011 deelnemer van de Metropole Orkest International Arrangers Workshop en stond in 2018 voor het eerst bij het orkest op de bok. Na twee mooie projecten met de bigband van het MO werd ze in 2019 gevraagd om op het North Sea Jazz Festival voor het orkest te staan in het concert met Becca Stevens, Lizz Wright en Camila Meza. Bij de start van het seizoen 2020/2021 werd Miho aangesteld als Vaste gastdirigent. In die rol werkt enkele weken per jaar met het Metropole Orkest.