The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

25 jaar Trijntje Oosterhuis

Topprestatie Metropole Orkest
25 jaar Trijntje Oosterhuis, 30 maart 2019 in de Ziggo Dome, Amsterdam

foto's: Reinout Bos

Het Metropole Orkest is ‘the world’s leading pop & jazz orchestra’. Elke keer moet je die hoge verwachtingen weer waarmaken. Dat deed het orkest wederom. Op zaterdag 30 maart begeleidde het MO het jubileumconcert van Trijntje Oosterhuis in de Ziggo Dome. Meer dan 3,5 uur lang. Ga er maar aan staan. In hoog tempo al die verschillende stijlen spelen en de concentratie vasthouden. Dirigent John Clayton kreeg het voor elkaar om het orkest op hoog niveau te laten spelen.

Trijntje Oosterhuis viert haar 25-jarig jubileum op grootse wijze, zo blijkt in de loop van de avond. Natuurlijk passeren haar grootste hits en mooiste songs de revue. Via beeld geeft ze een inkijkje in haar verleden en toont ze respect en waardering voor mensen aan wie ze veel te danken heeft. Bijvoorbeeld Burt Bacharach. Hij krijgt 11.000 mensen stil door op een bijna emotionele manier terug te kijken op de samenwerking met Trijntje. Indruk maakt ook als Trijntje haar vader Huub Oosterhuis in herinnering brengt. Het is een avond vol muziek en een stukje nostalgie. Hoewel de doorgewinterde zangeres er een moderne show van maakt waar de power van afspat. En zo kennen we haar natuurlijk ook. Een uiterst professionele artieste die als geen ander weet dat het de muziek zelf is die ertoe doet. Trijntje doet alles vol overgave en laat niets aan het toeval over.

Rode draad
Al eerder liet ze weten dat het MO een rode draad in haar leven is. “Daarom vind ik het zo mooi dat we samen in Ziggo Dome staan,” tekende ze al eerder in een voorbeschouwing op. De avond gaat in een sneltreinvaart voorbij. Voordat je het weet zijn de 3,5 uur achter de rug. Het publiek smult ervan. Als het even kan zingen de fans van Trijntje haar hits uitbundig mee. Grote waardering ook voor de backing vocals. Deze belangrijke vocale schakels vallen misschien niet zo op, maar het is vakwerk wat ze hier leveren.

Vrienden
Het jubileumfeest krijgt extra cachet door de vele muzikale vrienden die Trijntje heeft uitgenodigd. In willekeurige volgorde komen ze voorbij: Marco Borsato, Davina Michelle, Maria Fiselier, Alain Clark, Tino Martin, Glen Faria, Paskal Jakobsen en Sherefa, de winnares van DanceSing. Indruk maakt ook Tren van Enckevort (bekend van Rowwen Hèze) op zijn accordeon.

Koninklijk bezoek
Het jubileumconcert in vogelvlucht: meer dan 3,5 uur topmuziek met een orkest dat de concentratie, mede dankzij dirigent John Clayton, tot aan het einde weet vast te houden. Het orkest is ‘dienend’, en daar profiteren zowel Trijntje als het publiek van. Directeur Jan Geert Vierkant van het Metropole Orkest onderschrijft dit en is vol lof over de avond en de bijdrage van het MO: “Ik ben ook blij met de 11.000 bezoekers, die we samen een geweldige avond hebben mogen bezorgen. Verder ben ik trots op de enorme flexibiliteit van het orkest en de grote inzet van al onze stafmensen achter de schermen.” Mooi vindt hij het ook dat de koninklijke familie bij het concert aanwezig is.

Dankbaar
Hoe kijkt Trijntje zelf terug op het concert? “Het was een geweldige avond met vrienden en een geweldig publiek. Ik ben er gewoon stil van. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik mijn jubileum op deze wijze heb mogen vieren in de Ziggo Dome,” zo laat zij kort na het optreden in een eerste reactie weten.

Feike Klomp