The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Vriendendag 2019

Vriendendag in een ander jasje

Het Metropole Orkest zit in een positieve flow. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Het ene na het andere project krijgt ‘smoel’. Het publiek komt massaal op optredens af. Ook de meer dan 1000 vrienden maken deel uit van de familie. Sterker, ze zijn een van de pijlers waar het orkest op rust. Zaterdag 23 november vond de vierde Vriendendag in successie plaats. Deze keer stonden de deuren van het Meervaart Theater wagenwijd open voor de vrienden. Zij kregen een kijkje achter de schermen voorafgaand aan het optreden die avond van het MO met Cory Wrong en Cody Fry.

De keuze om de Vriendendag in het Meervaart Theater te houden stelt het orkest in de gelegenheid de vrienden te laten zien en te laten beleven wat er allemaal gebeurt voordat orkest, dirigent en solisten op het podium hun fraaie kunsten vertonen. Het blijkt een gouden greep.

Encyclopedie
Rond 14.30 uur druppelen de eerste vrienden in de foyer van het theater binnen. Onder het genot van een drankje komen de gesprekken met vrijwilligers, stafleden en overige vrienden op gang. Vrijwilliger Fred Dekker is druk in de weer met merchandising. Fred is een soort lopende encyclopedie. Zijn inhoudelijke kennis over het orkest is indrukwekkend.

Nostalgie
Een van de vrienden, Hans Wardenaar (79) uit Alphen aan de Rijn geniet al jaren van het orkest: “Toen ik jong was luisterde ik al naar het orkest. Dat was in de tijd van die Duits/Amerikaanse radiozenders waar veel orkesten speelden. Sinds 2018 ben ik vriend van dit prachtige orkest. Het lidmaatschap heeft me ook muzikaal geïnspireerd, want ik speel inmiddels klarinet in een seniorenorkest.”

Mondharmonica
Een van de andere gasten in de foyer is Martijn Luttmer. Ook hij is in afwachting van wat komen gaat. Martijn is een bijzondere vriend. Hij is mondharmonicaspeler. En niet ‘zomaar’ een. Martijn trad namelijk al eens zelf op met het MO, tijdens het Lingehavenconcert in Gorinchem (2017). Martijn: “Ik hou van orkesten met echte instrumenten. En van pure livemuziek. Voor mij is het trouwens totaal geen verrassing dat het MO wederom genomineerd is voor twee Grammy Awards.”

Reilen en zeilen

Dan is het de hoogste tijd voor het inhoudelijke programma in de theaterzaal, waar directeur Jan Geert Vierkant van het MO de vrienden begroet. Terwijl de opbouw op het podium ondertussen gewoon doorgaat, volgt een ontspannen en informatief deel onder leiding van dagvoorzitter Heiko van Eldijk. Artistiek Manager Robert Soomer en Hoofd Personeel, Planning en Productie, Sophie Koopmans, geven op een relaxte manier een inkijkje in het reilen en zeilen van het orkest.

Vragen afvuren
De vrienden vuren allerlei vragen op ze af: hoe vaak repeteert het orkest eigenlijk? Hoeveel arrangementen spelen de muzikanten per jaar wel niet? Is er een soort pool van arrangeurs? Als iemand ziek is, wat doe je dan? Hoe lang duurt de voorbereiding van een project eigenlijk? Hoe ga je om met ‘lastige’ solisten? Enzovoorts, enzovoorts. Sophie en Robert gaan hier graag op in en vertellen honderduit over wat er allemaal achter de schermen gebeurt. Dat levert ze een terecht dankbaar applaus op. Jan Geert Vierkant gaat nog kort in op wat het orkest in 2020 allemaal te wachten staat. Ook een aantal bestuursleden van de Stichting Support stelt zich kort voor.

Leuke opzet
Hierna is er een korte break voordat het programma later verder gaat. Aan het einde van de middag is er een Q&A met Vince Mendoza en Cory Wrong. Ondertussen blikt een aantal vrienden in de pauze terug op het zojuist afgelopen onderdeel. Een vriend uit Huizen: “Dit is een leuke opzet. Informatief en ontspannen gedaan.” Zijn vrouw vult hem aan: “Inderdaad leuk en afwisselend, maar ik hoop wel dat jullie een Vriendendag aan de Heuvellaan blijven organiseren hoor. Dat vind ik daar altijd erg fijn, maar dit is ook prima.”

Best in the house
Dan is het vervolgens tijd voor de Q&A met Vince Mendoza en Cory Wrong, een paar uur voordat ze in hetzelfde theater ‘on stage’ gaan. Een van de treffende uitspraken van Vince Mendoza hierbij waren bijvoorbeeld, en daar is geen speld tussen te krijgen: “The Metropole is by far the most unique orchestra in the world. Standing on this podium preparing a project like this. In my experience as a guest conductor in different places in the world. There is no other orchestra that can play this music and understand it with the depth that they do. That makes my seat the best in the house.”

Caryanne
Hoe kijkt vrijwilligster Caryanne Booster, die het concept van deze Vriendendag bedacht en de kar voor de organisatie ervan trok: “In eerste aanleg natuurlijk dat het geweldig is dat wat ooit een ‘wild idee’ was, nu werkelijkheid is geworden. Dat de vrienden echt hebben kunnen zien en beleven wat er allemaal voorafgaat aan een concert. Wat verder een enorme indruk heeft gemaakt is de ontspannen en open sfeer die er heerste. Waar vind je een honorair dirigent en een solist die heel genoeglijk op hun praatstoel zitten, en in gesprek gaan met donateurs? Zelfs nog wel langer hadden willen doorpraten? Zo voelt vriendschap. En dat raakt me.”

door Feike Klomp

Foto's door Ejam Maail