The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Joke Schonewille

Harp

© Ejam Maail

In 1983 speelde ik voor het eerst als remplaçant bij het Metropole Orkest en voelde mij direct thuis. Na tien jaar lang regelmatig bij het orkest te hebben ingevallen kwam er een vacature en kreeg ik na het proefspel mijn vaste aanstelling.

Het begon voor mij op 10-jarige leeftijd toen ik les kreeg op de kleine Keltische harp. Op mijn 19de werd dat de pedaalharp waarna een studie volgde aan het Utrechts Conservatorium. Na het behalen van de diploma’s docerend en uitvoerend musicus remplaceerde ik in verschillende orkesten, gaf harples op CKV De Kubus in Lelystad en speelde kamermuziek in diverse ensembles.

De afgelopen 35 jaar heb ik heel veel bijzondere projecten met het Metropole Orkest meegemaakt. Onvergetelijk waren de concerten met Michel Legrand, Ennio Morricone, George Dalaras in Athene, Al Jarreau, Elvis Costello, Laura Mvula, Jacob Collier, Gregory Porter, Trijntje Oosterhuis… Enzovoort, te veel om op te noemen! Ieder project is weer een nieuwe uitdaging, vaak worden er prachtige arrangementen voor de harp geschreven, ik speel nog steeds met heel veel plezier in het orkest.

Naast mijn orkestwerkzaamheden heb ik een eigen lespraktijk en geef ik workshops speciaal voor ouderen in verpleeginstellingen en dagopvang. In de tijd die over blijft ga ik graag naar Texel om lekker uit te waaien.