The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 3 Grammy Awards
17 Grammy Nominaties

Jascha Albracht

Cello

Jascha is opgegroeid in een gezin met veel muziek. Zijn vader was leraar piano aan het conservatorium en zijn oudere zus een fanatiek violiste. Via bandjes, klassieke kamermuziekgroepen, een pop-orkest, een Duits theaterorkest en een veelzijdige pianiste met wie hij samenspeelde is hij bij het Metropole Orkest terecht gekomen.

Hij studeerde hoofdvak piano bij Joop Celis en hoofdvak cello bij Michael Müller en Alexander Petrasch. Hij voltooide zijn studies in respectievelijk 2000 en 2002.

Jascha won de eerste prijs op het Kamermuziekconcours Zonnewende in 1999. Een jaar later won hij de tweede prijs in de EPTA compositiewedstrijd voor het voltooien van een manuscript van Franz Liszt.

In 2002 en 2003 vervulde Jascha een Praktikantenstelle in Aken. Het jaar daarop werkte hij als solocellist in de Argentijns-Nederlandse tangoproductie Maria de Buenos Aires van Piazzolla. Sinds 2005 remplaceert hij in diverse orkesten.

Jascha kwam in 2007 bij het Metropole Orkest. Naast zijn orkestbaan vormt hij een cello-pianoduo met Laura de Lange. Samen met haar maakte hij een cd met werken voor cello en piano van Samuel de lange jr.

Hij heeft vele muzikale helden; zijn constante inspiratiebronnen voor het orkest zijn Vince Mendoza voor zijn analytisch vermogen, Jules Buckley voor zijn flair en controle tijdens concerten, Ruud Breuls voor zijn waanzinnige trompetsoli, Bart van Lier met zijn avontuurlijke virtuositeit, gitarist Peter Tiehuis, enzovoort.

Zijn passie naast muziek is de psyche van de mens, fietsen, familie, fotograferen, schrijven en reizen.