The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
21 Grammy Nominaties

Toots 100

Between a smile and a tear

Vince Mendoza, dirigent

Grégoire Maret, mondharmonica

Kenny Werner, piano/keyboard

Philip Catherine, gitaar

Tutu Puoane, zang

Ivan Lins, piano/keyboard

Claudio Lins, zang

Toots Thielemans staat bekend als een van ’s werelds grootste jazzmuzikanten. In 2022 is het tijd om deze grootste gitarist, mondharmonicaspeler en fluiter in de spotlights te zetten. Het Metropole Orkest, onder leiding van Vince Mendoza, verzorgt daarom samen met Kenny Werner, Grégoir Maret, Philip Catherine, Ivan Lins, Claudio Lins en Tutu Puoane een aantal bijzondere concerten in het jaar dat hij 100 jaar zou zijn geworden.

De 100e verjaardag van Toots wordt gevierd met concerten en een speciaal voor deze gelegenheid samengesteld en gearrangeerd overzicht van zijn rijke en gevulde carrière. Vanaf de eerste Jazz-prikkels die hem inspireerden tot zijn laatste, gevoelige ballades.
Speciaal voor deze gelegenheid komen muzikanten waar Toots in het verleden graag mee samenwerkte of waar hij grote bewondering voor had samen.

Het Metropole Orkest werkte vanaf de jaren ’60 al samen met Toots. De samenwerking begon in 1961 tijdens het eerste Grand Gala du Disque. Vele mooie projecten volgden. Zo nam hij in de jaren ’70 samen met Rogier van Otterloo de muziek voor de film ‘Turks Fruit’ op. Later speelde hij nog regelmatig met het orkest. Telkens weer waren de muzikale conversaties tussen de solist en het orkest een groot feest voor het aanwezige publiek.

De Braziliaanse Ivan Lins won in 2009 samen met het Metropole Orkest een Latin Grammy voor Best MPB Album. Ook voor Toots was Ivan zeker geen onbekende. Hij speelde onder andere zijn ‘Começar de Novo’ en ‘Velas Içadas’.
Voor ‘Toots 100’ brengt Lins ook zijn zoon Claudio mee, die meerdere stukken zal zingen.

Met Kenny Werner (piano/arrangeur) had Toots een hele goede band, speels en elkaar uitdagend in de solo’s. “Gooi me in het diepe, maar laat me niet verdrinken”, was een uitspraak van Toots aan Kenny na hun eerste optreden samen.

Grégoire Maret (mondharmonica) is muzikant in hart en nieren, die bescheiden mondharmonica speelt maar Toots nooit imiteerde, en daar had Toots enorme bewondering voor.

Philip Catherine (gitaar) speelde vaak met Toots. Ze waren vaste gast op elkaars verjaardagconcerten, leerden elkaar achter de coulissen de akkoorden van hun songs en spraken daarna op het podium altijd dezelfde muzikale taal. Dit zorgde elke keer opnieuw voor onvergetelijke momenten.

Tutu Puoane (zang) is al geruime tijd één van de meest tot de verbeelding sprekende stemmen van de hedendaagse muziekscene in de Lage Landen. Haar prachtige stem, haar intuïtie, haar gevoel voor ritme en melodie, gecombineerd met haar typische charme en zin voor humor op het podium, maken van elk concert een gebeurtenis die bij blijft

Deze concertreeks is een samenwerking van Metropole Orkest en The legacy of Toots Thielemans vzw. De concerten worden mede mogelijk gemaakt door Vlaanderen – Verbeelding werkt.

Bestel nu uw tickets

zo 14 aug, 21:30
Jazz Middelheim, Antwerpen

Koop kaarten