The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Toots 100

Between a smile and a tear

U bekijkt een pagina over een concert dat al heeft plaatsgevonden.
Klik hier om naar de actuele concertagenda te gaan.

Vince Mendoza, dirigent

Grégoire Maret, mondharmonica

Kenny Werner, piano/keyboard

Philip Catherine, gitaar

Ivan Lins, piano/keyboard

Claudio Lins, zang

Tutu Puoane, zang

Pedro Sá Moraes, zang

Toots Thielemans staat bekend als een van ’s werelds grootste jazzmuzikanten. In 2022 is het tijd om deze grootste gitarist, mondharmonicaspeler en fluiter in de spotlights te zetten. Het Metropole Orkest, onder leiding van Vince Mendoza, verzorgt daarom samen met o.a. Kenny Werner, Grégoire Maret, Philip Catherine en Tutu Puoane een aantal bijzondere concerten in het jaar dat hij 100 jaar zou zijn geworden.

De 100e verjaardag van Toots wordt gevierd met concerten en een speciaal voor deze gelegenheid samengesteld en gearrangeerd overzicht van zijn rijke en gevulde carrière. Vanaf de eerste Jazz-prikkels die hem inspireerden tot zijn laatste, gevoelige ballades.
Speciaal voor deze gelegenheid komen muzikanten waar Toots in het verleden graag mee samenwerkte of waar hij grote bewondering voor had samen.

Het Metropole Orkest werkte vanaf de jaren ’60 al samen met Toots. De samenwerking begon in 1961 tijdens het eerste Grand Gala du Disque. Vele mooie projecten volgden. Zo nam hij in de jaren ’70 samen met Rogier van Otterloo de muziek voor de film ‘Turks Fruit’ op. Later speelde hij nog regelmatig met het orkest. Telkens weer waren de muzikale conversaties tussen de solist en het orkest een groot feest voor het aanwezige publiek.

Met Kenny Werner (piano/arrangeur) had Toots een hele goede band, speels en elkaar uitdagend in de solo’s. “Gooi me in het diepe, maar laat me niet verdrinken”, was een uitspraak van Toots aan Kenny na hun eerste optreden samen.

Grégoire Maret (mondharmonica) is muzikant in hart en nieren, die bescheiden mondharmonica speelt maar Toots nooit imiteerde, en daar had Toots enorme bewondering voor.

Philip Catherine (gitaar) speelde vaak met Toots. Ze waren vaste gast op elkaars verjaardagconcerten, leerden elkaar achter de coulissen de akkoorden van hun songs en spraken daarna op het podium altijd dezelfde muzikale taal. Dit zorgde elke keer opnieuw voor onvergetelijke momenten.

Tutu Puoane (zang) is al geruime tijd één van de meest tot de verbeelding sprekende stemmen van de hedendaagse muziekscene in de Lage Landen. Haar prachtige stem, haar intuïtie, haar gevoel voor ritme en melodie, gecombineerd met haar typische charme en zin voor humor op het podium, maken van elk concert een gebeurtenis die bij blijft

Deze concertreeks is een samenwerking van Metropole Orkest en The legacy of Toots Thielemans vzw. De concerten worden mede mogelijk gemaakt door Vlaanderen – Verbeelding werkt.

Concerten

vr 29 apr, 20:00
Bozar: Paleis voor de Schone Kunsten, Brussel

ma 2 mei, 20:00
Parkstad Limburg Theaters, Heerlen

wo 4 mei, 20:30
Wilminktheater, Enschede

do 5 mei, 20:00
Philharmonie, Essen

za 7 mei, 20:15
TivoliVredenburg - Grote zaal, Utrecht

zo 8 mei, 15:00
Koninklijk Theater Carré, Amsterdam

zo 14 aug, 22:00
Jazz Middelheim, Antwerpen