The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

The Phantom Carriage

Stille film met nieuwe elektroakoestische score

U bekijkt een pagina over een concert dat al heeft plaatsgevonden.
Klik hier om naar de actuele concertagenda te gaan.

Sander Teepen, dirigent

Sterre Konijn, zang

Jorrit Tamminga, Live Electronics

Maar liefst zestien componisten componeerden een nieuwe elektroakoestische score voor deze baanbrekende stille film, favoriet van Ingmar Bergman. De première van deze nieuwe score, live uitgevoerd door het Metropole Orkest, vindt plaats in het Eye Filmmuseum.

‘Phantom Carriage’ is een vermaarde stille film, gebaseerd op het boek van Selma Lagerlöf (1858-1940), de schrijfster van Nils Holgerssons wonderbare reis. Regisseur Sjöström overtuigt als een verlopen man die aan gene zijde door het stof gaat. Als straf voor zijn gewetenloze bestaan moet hij na zijn onfortuinlijke dood een jaar lang met een koets overleden zielen inzamelen. Maar voordat hij begint krijgt hij van zijn voorganger een rondleiding door de tijd, een tocht die duidelijk maakt hoeveel ravage hij heeft aangericht.

Voor deze filmklassieker wordt een nieuwe elektroakoestische score uitgevoerd door een 22-koppig ensemble van het Metropole Orkest met onder andere Sterre Konijn (zang, theremin) en Jorrit Tamminga (live electronics). Deze nieuwe score is gecomponeerd door maar liefst zestien Nederlandse componisten in nauwe samenwerking onder leiding van Bob Zimmerman.

Het project is financieel mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, SENA Performers, Buma Music-in-Motion, Investeringsfonds Muziek 2 (met dank aan de Kunstenbond/VCTN), en Eye Filmmuseum. Een initiatief en productie van het MiMM (Muziekinstituut MultiMedia – mimm.nl).

Concerten

zo 18 dec, 16:00
Eye Filmmuseum, Amsterdam