The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Cairo’s Golden Age: Tribute to Mohamed Abdel Wahab

Arabische renaissance aan de hand van de Egyptische Quincy Jones

U bekijkt een pagina over een concert dat al heeft plaatsgevonden.
Klik hier om naar de actuele concertagenda te gaan.

Om media op deze website te kunnen weergeven moet u marketing cookies toestaan Zelf instellen

Tom Cohen, dirigent

Youssef Jrifi, zang

Fadwa Al Malki, zang

In de jaren ’50 van de twintigste eeuw groeiden steden als Casablanca, Bagdad en Caïro explosief. Wat volgde waren drie decennia die nu worden gezien als de ‘golden age’ van de Arabische film en muziekcultuur. Met als onmiskenbare sleutelpersoon, Mohamed Abdel Wahab. Je zou hem de Quincy Jones van Egypte kunnen noemen. Zelf een legendarische zanger en acteur, maar bovenal de componist achter álle grote sterren. Via Radio Caïro verspreidde de hits die hij schreef voor artiesten als Oum Kalthoum, Abdelhalim Hafez, Warda Al Jazairia, Asmahan, Farid Al Atrash en Fairouz zich over het Arabische taalgebied. De muziek uit dit tijdperk is een samenkomst van de Arabische muziektraditie en Europese invloeden, geïnspireerd door dichtkunst. Het resultaat is een muzikale stroming met een verglijkbare impact als Elvis en The Beatles hier in de westerse wereld hadden en nog altijd hebben. Gastarbeiders die naar Europa vertrokken namen de muziek mee en zo leeft het werk van Mohamed Abdel Wahab en zijn generatiegenoten voort.

In een samenwerking tussen het Amsterdams Andalusisch Orkest en het Metropole Orkest hoor je de absolute hoogtepunten uit ‘Cairo’s golden age’, met Mohamed Abdul Wahab als de ideale gids.

Het programma is samengesteld door AAO Muzikaal leider Abderrahim Semlali.

In alle zalen bieden wij een inleiding aan door Moataz Rageb, ook bekend als ‘Disco Arabesquo’. Socioloog, DJ, onderzoeker en verzamelaar van Arabische cassettes, vinyl en filmposters.

Moataz heeft een liefde voor crossover tussen Arabische en Westerse muziek. Die liefde uit zich in een grote verzameling van Arabische cassettes en vinyl die hij met zorg archiveert en digitaliseert. Ook gebruikt hij de muziek in zijn DJ sets. Moataz gaat vertellen over Cairo’s gouden tijdperk voor de muziek en vertelt over de onderbelichte geschiedenis van de jazzscene in de Egyptische stad. Je zult horen wat de connectie is tussen de Amerikaanse ‘Civil right movement’ en de opbloeiende Afro-Aziatische jazz. En krijgt antwoord op de vraag wat jazzlegendes als Louis Armstrong en Sun Ra Arkestra naar Egypte bracht.
Voor informatie over de aanvang en locatie van de inleiding kunt u informeren bij het theater.

Concerten

vr 11 mrt, 20:00
TivoliVredenburg - Ronda, Utrecht

za 12 mrt, 20:30
Concertzaal Tilburg, Tilburg

zo 13 mrt, 20:00
Meervaart, Amsterdam