The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Underworld

Oerversie van de gangsterfilm met een gloednieuwe soundtrack

U bekijkt een pagina over een concert dat al heeft plaatsgevonden.
Klik hier om naar de actuele concertagenda te gaan.

Metropole Orkest Big Band

Jörg Achim Keller, dirigent

Gleufhoeden, machinegeweren en jazz: met een gloednieuwe soundtrack bij Josef von Sternbergs Underworld (1927) brengt de Metropole Orkest Big Band – specialist in filmmuziek – het criminele milieu in het Chicago van de jaren 20 tot leven. Een verhaal over de driehoeksrelatie tussen een geharde gangster, zijn liefje en een bevriende advocaat. Aanvankelijk werd Underworld maar in één New Yorks theater uitgebracht, maar binnen de kortste keren werd het een onverwachte hit.

De film bevat veel elementen die later typerend werden voor het gangstergenre: de criminele held, het gangsterliefje, wilde feesten, achtervolgingen en een finale shoot-out.

Als hommage aan de grondleggers van de moderne jazz in Nederland, Rob Pronk en Jerry van Rooyen, creëerde het Metropole Orkest een nieuwe soundtrack bij deze eerste (stille) gangsterfilm. Producers Henk Heijink en Gert-Jan Blom duiken in de archieven om uit de schat aan composities en arrangementen van Pronk en van Rooyen een zorgvuldige selectie te maken.

Concerten

wo 25 mei, 20:15
Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam