The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Metropole Orkest Strings en The Ghost, The King & I

The Inventors

U bekijkt een pagina over een concert dat al heeft plaatsgevonden.
Klik hier om naar de actuele concertagenda te gaan.

Metropole Orkest Strings

Rob Horsting, dirigent

Rob van Bavel, piano/keyboard

Frans van Geest, jazzbass

Vincent Koning, gitaar

In de zomer van 2013 benaderde ‘The Ghost’ (Frans van Geest), ‘The King’ (Vincent Koning) & ‘I’ (oprichter Rob van Bavel) het Metropole Orkest met plannen voor deze opnames. Het idee? Originele jazz gebaseerd op klassieke composities, gespeeld door het trio (piano, contrabas, gitaar) aangevuld met een grote groep strijkers onder leiding van dirigent Rob Horsting. De keuze voor Metropole Orkest Strings was een evidente, de musici zijn veelal klassiek geschoold maar bezitten de speciale timing die nodig is jazz te spelen. Het resultaat? Dit album met 9 composities door Rob van Bavel die we ietwat gekscherend chamber jazz voor mensen met een hele grote huiskamer noemen. Eentje waar 30 musici met hun instrumenten in passen. ‘The Inventors’ is prachtige instrumentale muziek. Klassieke melodieën afgewisseld met virtuoze jazzsolo’s, groovy ritmes en avontuurlijke overgangen van ballad naar uptempo. Tijdens deze concerten wordt het gehele album (en meer..) gespeeld.

De eerste 3 stukken, DBC One, Two en Three, zijn gebaseerd op fragmenten uit composities van Claude Debussy. Werken die de Franse componist origineel schreef voor solo piano: Golliwogg’s Cakewalk, Deux Arabesques, Doctor Gradus ad Parnassum, Estampes en de Préludes (en de echte kenner zal Les Feuilles Mortes er ook in horen).

This is for Doris is de uitzondering op dit album (een eigen compositie van Rob van Bavel die niet geïnspireerd is op een klassiek stuk). Het is een swingende ode aan het dochtertje van gitarist Vincent Koning.
De drie volgende stuken zijn gebaseerd op composities van Maurice Ravel. Ravel’s Tomb is gebaseerd op de Prelude uit ‘Le Tombeau de Couperin’, Pavane op Pavane pour une infante défunte en Love a Careful Mariner op Forlane uit Le Tombeau de Couperin.
Capriccio, uit Partita No. 2 van J.S. Bach, is voor dit project speciaal gearrangeerd door Mihan Hong (de vrouw van Rob van Bavel) en dient als inleiding voor het slotstuk van het album The Inventors. Deze titeltrack is de belichaming van dit project, 2-stemmige Inventies van J.S. Bach gecombineerd met het razendsnelle ‘Bebop’ van Dizzy Gillespie.

Concerten

za 21 feb, 20:00
MCO, Hilversum

zo 22 feb, 11:00
Chassé Theater, Breda