The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Metropole Orkest, Vince Mendoza en Maria Mendes genomineerd voor GRAMMY

Vandaag werden de genomineerden voor de GRAMMY Awards 2024 bekend gemaakt. Het album ‘Olympians’ dat het Metropole Orkest onder leiding van honorair dirigent Vince Mendoza opnam is genomineerd in de categorie Best Large Jazz Ensemble Album.

Metropole Orkest bracht ‘Olympians’ met uitsluitend composities van honorair dirigent en zevenvoudig GRAMMY winnaar Vince Mendoza uit op Modern Recordings. Je hoort werken die Mendoza gedurende de 28 jaar die hij aan het orkest verbonden is naar het orkest bracht.
Op het album zijn gastbijdrages te horen van vocalisten Dianne Reeves en Cécile McLorin Salvant, saxofonisten Chris Potter en David Binney, percussionist Alex Acuña, en wijlen gitarist Ramón Stagnaro (charango).

Vince Mendoza: “De term ‘Olympians’ is iets dat ik vrij vaak gebruik, terwijl ik met het Metropole op het podium sta, omdat ik het gevoel heb dat dit orkest complexe muziek speelt met onwaarschijnlijke gratie, enthousiasme en nauwkeurigheid. Bijzonder gezien de grote variatie aan projecten die ze in de loop der jaren hebben gedaan. Ze hebben echt het vermogen ontwikkeld om comfortabel te zijn met zoveel verschillende muziekstijlen, wat vrij ongebruikelijk is voor een orkest. Deze opname toont hen op het hoogtepunt van hun Olympische vorm.”

Jan Geert Vierkant, directeur Metropole Orkest: “Wij zijn supertrots op deze nominatie. Dit zijn 23e en 24e nominaties voor producties van het Metropole Orkest. Het album Olympians hebben we opgenomen in de Corona-periode toen we geen concerten mochten geven. Hierdoor hadden we de tijd om een aantal van de beste composities die Vince Mendoza voor het orkest heeft gemaakt te perfectioneren.

Ook de Rotterdams-Portugese zangeres Maria Mendes ontving vandaag een nominatie. Zij werd samen met arrangeur John Beasley genomineerd in de categorie Best Arrangement Instruments And Vocals voor het nummer ‘Com Que Voz’, live opgenomen met het Metropole Orkest. Onlangs ontving Mendes ook al een nominatie voor een Latin GRAMMY voor het nummer.

Maria Mendes: “Ik heb altijd geweten dat “Com que Voz” een speciaal nummer was, een soort portaal naar iets innovatiefs en moois! Het live spelen en zingen ervan is een onvergetelijke ervaring en het bewijst dat het orkest, de stem, de poëzie en de band allemaal schitteren! Het is een inspiratie om zij aan zij te staan met medecomponisten in deze categorie die ik zo bewonder. Het is een vreugde om deze nominatie te delen met John Beasley, met wie ik het auteurschap deel van dit muzikale arrangement.”

De GRAMMY Awards worden uitgereikt op 4 februari 2024. De Latin GRAMMY’s worden uitgereikt op 16 november 2023.