The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

In memoriam Ack van Rooyen (1930-2021)

foto: Joke Schot

We zijn diep bedroefd door het overlijden van Ack van Rooyen. Wij zijn dankbaar voor de inspiratie die hij vele generaties musici en muziekliefhebbers binnen en buiten het Metropole Orkest heeft gebracht. Naast zijn onvolprezen spel blijft zijn nalatenschap doorklinken in de muziek van zijn vele studenten. Wij gedenken hem met eerbied.

Van de familie:
We zijn enorm dankbaar voor zijn lange, rijke, van muziek vervulde leven. Een leven waarmee hij zich, in zijn eigen woorden, “gezegend” voelde. En waarmee hij de levens van talloze anderen enorm verrijkt heeft, door wie hij was en door hoe hij speelde. Als familie verliezen wij in Ack een liefhebbende neef en oom die, te midden van zijn drukke muzikantenbestaan, altijd bij ons betrokken bleef. We koesteren de vele mooie herinneringen aan hem en zijn grote liefde Barbara, die hij de afgelopen 2,5 jaar zo miste aan zijn zijde.

De muziek verliest in Ack niets minder dan een muzikant van wereldklasse. Iemand die de kunst van het luisteren en het communiceren verstond. “Wat hoor je nu eigenlijk terwijl je speelt?”, aldus Ack. Hij wist, in samenspel met anderen, tot de essentie van de muziek te komen, en daarmee tot het hart van de luisteraar door te dringen. Met talloze collegae deelde hij door de jaren het podium, en telkens wist hij behalve uit zichzelf zo ook het beste uit hen naar boven te toveren. En als leraar is Ack een blijvende inspiratiebron voor vier generaties jazzmusici, met wie hij genereus zijn kennis deelde.

Ack keek met dankbaarheid terug op zijn lange carrière, waarin hij decennialang optrok met zijn geliefde broer Jerry (1928-2009), en vele dierbare muzikale vrienden. Een carrière die recent werd bekroond met een Koninklijke onderscheiding (2019), de Boy Edgar Prijs (2020) en een Edison voor zijn laatste album Now and Then (2021) met het Metropole Orkest.