The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

MO brengt 3-LP uit met Ack van Rooyen

In het kader van het 75 jarig jubileum presenteert het Metropole Orkest i.s.m. Zennez Records een 3-LP set met hoogtepunten uit de samenwerking met Ack en Jerry van Rooyen door de jaren heen. Het betreft de periode 1975–2020. Aanleiding is dat Ack (90) dit jaar geridderd wordt én de Buma Boy Edgar Prijs 2020 krijgt. Reden genoeg om hem, zijn broer en het jarige Metropole Orkest, in het zonnetje te zetten!

Op de bonus LP van deze set staan vier nieuwe opnames die het Metropole Orkest dit jaar met Ack maakte. De vier titels werden door van Rooyen zelf gekozen en hij ziet deze nummers vooral als een eerbetoon aan zijn broer. In het stuk ‘Dear Old Stockholm’ speelt Ack zelf niet en zo geeft hij Jerry, met dit meesterlijk stukje arrangeerkunst voor strijkers, het laatste woord.

Ack van Rooyen mag zo langzamerhand wel de ‘Nestor van de Nederlandse Jazz’ worden genoemd, want hij heeft veel op zijn muzikale geweten en hij speelt nog steeds! In de loop der jaren waren Ack en Jerry regelmatig te gast bij het Metropole Orkest en werkten ze aanvankelijk nauw samen met dirigent en oprichter Dolf van der Linden. Ook tijdens het tijdperk Rogier van Otterloo waren ze graag geziene gasten.
Er is veel geschiedenis met de van Rooyens in de Metropole Orkest archieven en van elke periode zijn enkele pareltjes in deze 3-LP collectie opgenomen. Stukken zijn afkomstig uit de radioprogramma’s Metro’s Music, Metro’s Midnight Music en The Bands en werden opgenomen tussen 1975 en 1995. Deze opnames werden eerder uitgebracht op de cd’s “Colores” (1991) en “Daydream” (1999). Beide uitgaven zijn al enige jaren niet meer in druk. Voor het nieuwe compilatie album hebben de producers arrangementen van Jerry van Rooyen van beide cd’s geselecteerd.

Het Metropole Orkest is er trots op dit stukje Metropole-geschiedenis op deze wijze opnieuw onder de aandacht te kunnen brengen.

Het album ‘Then and Now – The Artistry of Ack & Jerry van Rooyen’ is vandaag, op dinsdag 15 december, verschenen en is verkrijgbaar in onze webshop en in de winkel.