The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

In Memoriam Jan Stulen

Jan Stulen op 22 juni 2015 in het MCO - foto: Jos Wesdijk
Dolf van der Linden en Jan Stulen in 1979

Afgelopen zaterdagmiddag bereikte ons het treurige bericht van het overlijden van Jan Stulen. Jan was sinds eind jaren ’70 een van de vaste gastdirigenten bij het Metropole Orkest.
We zullen hem missen.

Jan Stulen werd in 1976 door Dolf van der Linden gevraagd in zijn plaats de finale van het Eurovisiesongfestival te dirigeren. Het begin van vier decennia gastdirigentschap waarin Jan op voortreffelijke wijze alle chef-dirigenten die het orkest heeft gekend wist te vervangen.

Voormalig chef-dirigent Dick Bakker: “Jan was een zeer aimabel persoon en wist de musici te inspireren en ook moeiteloos de meest lastige muziek er doorheen te loodsen. Het bijzondere was dat hij bij swingende jazz of fusion muziek de bigband van het orkest de vrijheid gaf zelf de timing te bepalen. Iets wat maar zelden voorkomt bij klassieke dirigenten. Hij zei eens tegen mij: ‘de blazers van het orkest weten precies hoe je die muziek moet spelen dus ik laat ze lekker hun gang gaan’.”

Jan Stulen is bij zowel de pensionering van Dolf van der Linden en het overlijden van Rogier van Otterloo in beeld geweest als mogelijke opvolger, hij was bij de musici zeer geliefd. Zijn hart lag echter bij het (licht)klassieke repertoire en Jan heeft dan ook zeer succesvol voor ontelbaar veel Nederlandse en internationale orkesten gestaan. Daarnaast heeft hij als docent op het conservatorium in Maastricht en Rotterdam veel dirigenten de fijne kneepjes van het vak geleerd en gaf hij masterclasses aan dirigenten in de HaFaBra wereld.

Zo was Jan initiatiefnemer van het Hilversum Muziek Concours en de daaruit voortvloeiende Young Conductors Award in juli 2016. Hij dirigeerde diezelfde maand nog het Dudok Vijverconcert en Holland: Natuur in de Delta. Later dat jaar moest hij noodgedwongen op het laatste moment afzeggen voor het Knoop Gala. In februari bleek hij niet voldoende hersteld om de strijkers te dirigeren voor ‘Tabu’ in het Muziekgebouw aan ’t IJ en nam zijn leerling Sander Teepen het stokje over.

Opnieuw Dick Bakker: “De laatste keer dat ik Jan sprak gaf hij te kennen dat hij om gezondheidsredenen helaas zijn werkzaamheden als dirigent definitief moest beëindigen. Als geen ander weet ik hoe moeilijk zoiets is. Een dergelijk besluit zal zeer ingrijpend voor hem zijn geweest. En dan nu, toch enigszins plotseling, het nieuws over zijn overlijden. Ik wens de naaste familie heel veel sterkte toe.”

Het droevige nieuws kwam in de voorbereiding van ‘Viva la Diva’ in Het Concertgebouw. Zowel het orkest als soliste Tania Kross waren diep geraakt. Gezamenlijk is besloten bij de uitvoering op zondag stil te staan bij het overlijden van Jan. Als eerbetoon zong Tania het lied ‘Somewhere (There’s a Place for Us)’ van Leonard Bernstein.