The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

MO feliciteert Rogier Hornman

Foto's: Pieter Kunnen

Metropole Orkest feliciteert cellist Rogier Hornman met het winnen van de Keep an Eye Outstanding Talent Award.

Zojuist is bekend geworden dat Metropole Academy deelnemer Rogier Hornman de winnaar is van de Keep an Eye Outstanding Talent Award. Hij ontving de award, een sculptuur en een op maat gemaakt prijzenpakket, tijdens het laatste concert van Jong Metropole (lichting 2016) tijdens de Open Studio Dagen in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum.

De Keep an Eye Outstanding Talent Award is onderdeel van het initiatief Jong Metropole, het talentenorkest bestaande uit musici van het Nationaal Jeugd Orkest en het Nationaal Jeugd Jazz Orkest dat de muziekwerelden van klassiek en de lichte muziek samenbrengt. Rogier Hornman heeft zich in de groep het meest onderscheiden als verbinder tussen deze werelden en ontving daarom uit handen van de Hilversumse wethouder Eric van der Want een sculptuur en een op maat gemaakt prijzenpakket ter waarde van € 2.500,-. Het prijzengeld stelt hem in staat verder te werken aan zijn muzikale ontwikkeling door specifieke lessen of masterclasses te volgen.

Rogier Hornman werd voorgedragen door de mensen die voor en achter de schermen betrokken zijn bij Jong Metropole, waaronder dirigenten Jules Buckley en Martin Fondse. Het juryrapport: “Rogier is een opvallende musicus: als klassiek geschoold cellist heeft hij zich vol enthousiasme aangemeld voor de Metropole Academy. De belangstelling voor jazz en klassiek is bij hem evident. Tijdens de audities voor Jong Metropole liet hij als geen ander zien zowel de klassieke als de jazzfragmenten te beheersen. Hoewel dit voor klassieke musici zeker niet vanzelfsprekend is, heeft hij zich binnen Jong Metropole zonder aarzeling gestort op improvisaties en solo’s. Hij heeft werkelijk een brug geslagen tussen de groepen binnen het orkest en was gedreven om meer te leren van jazz. Hij heeft zich daarmee onderscheiden binnen het orkest en is daarom naar mening van de jury de terechte prijswinnaar van de eerste Keep an Eye Outstanding Talent Award.”

 

Jong Metropole
Jong Metropole is een unieke samenwerking tussen het Nationaal Jeugd Orkest (NJO), het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) en het Metropole Orkest. In Jong Metropole wordt het beste van verschillende muziekwerelden samengebracht: het excellente spel uit de klassieke strijkerstraditie met swing, improvisatie en timing vanuit de jazztraditie. Het initiatief is mogelijk gemaakt dankzij een jaarlijkse bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Keep an Eye Foundation.

De afgelopen zomer werd het talentenorkest door middel van diverse masterclasses voorbereid op een vijftal concerten. Een nieuwe generatie topmusici (conservatoriumstudenten van opleidingen klassieke en jazz) kon zo praktijkervaring opdoen. Eerder werd al de Rogier van Otterloo Award uitgereikt aan de jonge componist en orkestleider Zacharias S. Falkenberg. Als onderdeel van deze stimuleringsprijs zal hij voor de lichting van 2017 van Jong Metropole een compositie schrijven.