The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Zomerconcerten Jong Metropole

De talenten van Jong Metropole (met musici van het Nationaal Jeugd Orkest en het Nationaal Jeugd Jazz Orkest, ondersteund door het Metropole Orkest) gaan deze zomer op tournee. Vanaf 5 augustus spelen ze drie concerten in het programma van de NJO Muziekzomer, verschijnen ze op het Grachtenfestival in Amsterdam en zijn ze in Hilversum te bewonderen tijdens de Open Studio Dagen.

De tour start met drie concerten onder leiding van Jules Buckley – de chefdirigent van het Metropole Orkest – in het programma van de NJO Muziekzomer. Jong Metropole verzorgt op 5 augustus het slotstuk van de openingsdag op een bijzondere locatie, het Safariterras in Burgers’ Zoo in Arnhem. Een dag later staan ze in Openluchttheater de Goffert in Nijmegen en op 7 augustus geven ze een concert in het Voormalig Zendstation van Radio Kootwijk. De kaartverkoop van de NJO Muziekzomer is gestart op vrijdag 17 juni via www.muziekzomer.nl.

Tijdens het concert bij Radio Kootwijk zal de allereerste ‘Rogier van Otterloo Award’ worden uitgereikt. De naamgever van deze award heeft als arrangeur, componist en dirigent van het Metropole Orkest zijn stempel gedrukt op de lichte muziek van de jaren zeventig en tachtig. Drie jonge makers die opereren in het boeiende gebied tussen klassieke muziek en lichte muziek zijn genomineerd: Zacharias Falkenberg, Morris Kliphuis en Jesse Passenier. Zij maken kans op de stimuleringsprijs, die naast een geldbedrag bestaat uit een samenwerking met het Metropole Orkest en de mogelijkheid lessen te nemen bij een van hun voorbeelden, waar dan ook in de wereld. De winnaar van de Rogier van Otterloo Award zal verder worden uitgenodigd een compositie te schrijven voor een klein ensemble en tevens voor dit ensemble een programma samen te stellen, hierbij ondersteund door het artistieke team van Jong Metropole, Jules Buckley en Martin Fondse.

Na de optredens tijdens de NJO Muziekzomer is Jong Metropole nog tweemaal te bewonderen, nu onder leiding van Martin Fondse. Op 13 augustus spelen ze op een ponton voor het Compagnietheater tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam. Op 4 september tenslotte kunnen 400 bezoekers van de Hilversumse Open Studio Dagen naar een concert van Jong Metropole in het Muziekcentrum van de Omroep. Deze beide concerten zijn vrij toegankelijk voor publiek.

De concerten op een rij:
5 aug – Opening NJO Muziekzomer, Burgers’ Zoo, Arnhem, 20:00 uur
6 aug – Openluchttheater de Goffert, Nijmegen, 19:30 uur
7 aug – Voormalig Zendstation Radio Kootwijk, 19:30 uur
13 aug – Ponton voor Compagnietheater, Grachtenfestival, Amsterdam, 15:30 uur
4 sept – Open Studio Dagen, MCO Hilversum, 14:00 uur

Jong Metropole is een unieke samenwerking tussen het Metropole Orkest, het NJO (Nationaal Jeugd Orkest) en het NJJO (Nationaal Jeugd Jazz Orkest) met als doel jonge, getalenteerde musici uit de klassieke en de lichte muziek voor te bereiden op een professionele carrière. In Jong Metropole wordt het beste van verschillende muziekwerelden samengebracht: het excellente spel uit de klassieke strijkerstraditie met swing, improvisatie en timing vanuit de jazztraditie. Het initiatief is mogelijk gemaakt dankzij een jaarlijkse bijdrage van €125.000 van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Keep an Eye Foundation.