The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Oud-manager Fred Dekker overleden

Afgelopen weekend ontvingen wij het verdrietige bericht dat voormalig orkestmanager Fred Dekker is overleden. We wisten dat hij al een tijd ziek was, maar toch zijn we erg geschrokken. Achter de schermen was hij nog altijd zeer betrokken bij het orkest.
Dick Bakker heeft jarenlang met hem samengewerkt toen hij chef-dirigent van het MO was. Hij zette een aantal herinneringen aan Fred op papier:

Vandaag kreeg ik het trieste bericht van het overlijden van Fred Dekker, voormalig manager van het Metropole Orkest.
Wij hebben elkaar voor het eerst ontmoet in 1991. Vier jaar na het overlijden van Rogier van Otterloo zat het Metropole Orkest in een diep dal. Ik werd gevraagd om artistiek leider en chef-dirigent te worden en Fred werd aan mij voorgesteld om de nieuwe manager te worden. Ik wist het binnen 5 minuten: “dit gaat lukken”.

Voor mij stond een buitengewoon aimabele man met een zeer positieve instelling. Hij kwam van de klassieke orkesten maar lichte muziek was geen enkel probleem voor hem. Het was een zware klus die we moesten klaren maar voor Fred was geen berg te hoog. Als ik twijfelde of situaties even niet zag zitten was hij er altijd weer om de zaak vlot te trekken. We maakten prachtige programma’s zoals de Paradiso concerten, de diverse gala’s en het legendarische Griekse concert in Athene. 14 Jaar lang werkten we nauw samen en nooit was er een onvertogen woord.

In de periode daarna ontmoeten wij elkaar bij belangrijke gebeurtenissen van het Metropole Orkest en konden we wat bijpraten. Opeens, als een donderslag bij heldere hemel, werd Fred onwel bij een feestje. Hij bleek een ernstige ziekte te hebben maar ook daar ging hij zeer positief mee om. Ondanks allerlei medische ingrepen bleef hij kalm en beheerst en liet weten dat alles onder controle was.

Fred zette z’n schouders onder een vernieuwde versie van het Loosdrecht jazzconcours en we werkten nog samen aan de historie van het Metropole Orkest. Over zijn ziekte bleef hij positief. Afgelopen week had ik hem verwacht bij de première van een nieuwe film van het Metropole Orkest maar krijg nu het akelige bericht dat Fred, voor mij volkomen onverwacht, voor het eerst van zijn leven een strijd heeft moeten opgeven.

Fred, zeer bedankt voor al het moois wat je hebt gedaan en de fantastische samenwerking al die jaren! Rest In Peace!

Dick Bakker