The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

In Memoriam: Rob Langereis

Rob Langereis belichaamde de essentie van basspelen in jazz. Omdat hij zich vanaf zijn jeugd in de meest verschillende muzikale situaties had begeven, had Rob een opvallende flexibiliteit ontwikkeld. Naast zijn enorme ervaring, groot basgeluid en zijn monumentale swing was er nog iets; als bassist ‘begreep’ Rob de muziek die hij speelde. Hij wist meteen wat de muzikale situatie nodig had.

Ook zonder het instrument in zijn handen was Rob een typische jazzmusicus. Dezelfde empathie, flexibiliteit en zijn vermogen om bliksemsnel te reageren die hem als musicus kenmerkten, kwamen ook terug in de talloze opmerkingen en manier van doen die zo’n essentieel deel van zijn persoonlijkheid waren. Mens en musicus waren bij Rob volledig samengesmolten tot een uniek fenomeen en hij heeft zijn belangrijke plaats in de Nederlandse geschiedenis reeds lang geleden verworven.

Rob Langereis was van 1 september 1978 tot 31 Mei 1999 bassist voor het Metropole Orkest. In die hoedanigheid heeft hij onder Dolf van der Linden, Rogier van Otterloo en Dick Bakker gewerkt.

– Hans Mantel