The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Seizoenspresentatie

Om media op deze website te kunnen weergeven moet u marketing cookies toestaanZelf instellen

Geslaagde Seizoenspresentatie Metropole Orkest

Het nieuwe jaar is voor het Metropole Orkest goed begonnen. Zaterdagmiddag 26 januari organiseerde het MO voor de eerste keer een seizoenspresentatie. In Studio 1 van het MCO lichtten chef-dirigent Jules Buckley en artistiek manager Robert Soomer een tip van de sluier op over de projecten van het MO die dit jaar op stapel staan. De presentatie was in charmante handen van presentatrice Giovanca Ostania. Een kleine bezetting van het MO gaf een muzikaal voorproefje van al het moois wat dit jaar nog komen gaat. Rond de 150 Vrienden kwamen op het nieuwe event van het MO af.

Na een welkomstdrankje in het restaurant van Muziekcentrum van de Omroep, gaat het programma verder in Studio 1. Giovanca verwelkomt directeur Jan Geert Vierkant. Hij haalt nog eens aan dat het MO in een positievere flow zit. Wat bijvoorbeeld te denken, en het went echt nooit, van de achttiende Grammy nominatie voor het MO. Dit keer staat het complete album ‘If You Really Want’ met vocalist/gitarist Raul Midon in de spotlights. Op 11 februari worden in Los Angeles de Grammy’s uitgereikt. Jan Geert Vierkant over het winnen van prijzen: “Mooi was ook de Bremer Musikfest-Preis 2018 die we vorig jaar september mochten ontvangen. Daarnaast is het fijn dat we meer geld krijgen. Daar is hard voor gewerkt.” Van het Rijk krijgt het MO 750.000 euro en van de gemeente Hilversum 250.000 euro. Dat stelt het orkest in staat om de periode tot 1 januari 2021 te overbruggen, en kan het orkest de speeldagen uitbreiden. Van 100 naar pakweg 130.

James Bond
Over speeldagen gesproken. Het jaar 2019 puilt uit van de mooie projecten. Daar gaan chef-dirigent Jules Buckley en artistiek manager Robert Soomer dieper op in. Wat bijvoorbeeld te denken van ‘The music from James Bond’ (zaterdag 23 maart/Tilburg). Wie kent deze tunes niet? Om alvast in de sfeer te komen geeft zangeres Dorona Alberti, onder begeleiding van de kleine formatie, een voorproefje. Ze spelen ‘License to Kill’.

Goede klik
Robert benadrukt dat een goede klik tussen het orkest, het creatieve team en de artiest cruciaal is. “Wat is het concept. Hoe kun je elkaar versterken?” Dat levert voortdurend uitdagende projecten op, die behoorlijk van elkaar verschillen. Over uitdagingen gesproken. Vrijdag 29 en zaterdag 30 maart ‘staat’ het MO in Ziggodome. Op vrijdag vanwege De Avond van de Filmmuziek, de dag erop vanwege Het beste van 25 jaar Trijntje Oosterhuis. Trijntje wil er graag zelf wat over zeggen, maar heeft vanwege een volle agenda geen tijd om naar Hilversum te komen. Maar daar heeft Giovanca wat op gevonden. Ze heeft gewoon even telefonisch contact. Trijntje vertelt dat ze zich erg op het concert met het MO verheugt.

Ramses
Ook met tenorsaxofonist Donny McCaslin is, via skype, rechtstreeks contact. Hij vertelt wat ins en outs over zijn concerten samen met het MO. Vervolgens krijgt het publiek nog een inkijkje in de plannen om, aan het einde van het jaar, muziek van Ramses Shaffy ten gehore te gaan brengen. Al met al blijkt dat het MO dit jaar veel ‘noten op de zang’ heeft. Vooral de diversiteit valt weer op. Na dit slotakkoord is het tijd voor een hapje en een drankje in Muziekcafé Elling.

Hoe kijkt directeur Jan Geert Vierkant terug op deze middag? “Ik kijk heel positief terug op de seizoenspresentatie, waaruit volgens mij een nieuw elan spreekt. Met heel veel enthousiasme is aan de vele aanwezigen, van Vrienden tot Raad voor Cultuur, gepresenteerd hoe het Metropole Orkest zich in 2019 wederom gaat onderscheiden als uniek pop- en jazzorkest. Volgend jaar organiseren we het weer!”

 

Door Feike Klomp