The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 3 Grammy Awards
17 Grammy Nominaties

Vera Laporeva

1e Viool / Concertmeester

Vera is opgegroeid met muziek; het begon met haar overgrootvader die dirigent was. Haar grootvader was een bekende violist, haar grootmoeder een operazangeres, haar vader trompettist en haar moeder violiste.

Vera is eerste plaatsvervangend concertmeester in het Metropole Orkest. Ze studeerde bij Viktor Liberman aan het Conservatorium van Utrecht en bij Phillip Hirschhorn aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel. Naar haar studie bij Mikhail Bezverkhny voltooide zij haar studie bij Natascha Morozowa aan het Rotterdams Conservatorium. Ze volgde ook meerdere internationale masterclasses o.a. bij Herman Krebbers en Menahem Pressler.

Naast haar baan bij het Metropole orkest is Vera violiste van het Erasmus Trio. Als soliste en lid van het Erasmus Trio geeft ze regelmatig concerten in Nederland (o.a. Concertgebouw Amsterdam), België, Duitsland (Mozart-Saal Alte Oper Frankfurt), Zwitserland, Frankrijk en maakte tournees naar Zuid-Afrika, Marokko en China.
Vera maakte radio-opnames voor de Nederlandse Omroep, de AVRO, voor de Duitse televisie (ZDF) en voor de Chinese nationale televisie (CCTV).
Ook speelde zij op verscheidene festivals zoals het “Russische Kamermuziekfestival” te Gent en het “Gergiev-Festival” te Rotterdam. Ze is prijswinnares van het “Internationale Charles Hennen Concours”.

In 1999 en 2001 gaf ze masterclasses aan het Conservatorium te Potchefstroom, Zuid-Afrika en sinds augustus 2003 is Vera docente aan de “Zomerakademie” voor kamermuziek in Friedrichsdorf bij Frankfurt a.M.. In 2001 heeft ze haar eerste CD met werken van Schubert en Schnittke uitgebracht en in 2007 verscheen haar tweede cd met het Erasmus Trio “Musical gems”.

Vera heeft heel veel muzikale helden, maar in elk geval Stefan Grappelli, Al Jarreau, Jean Luc Ponti, David Oistrach en Michael Jackson.

Naast muziek houdt ze er van om met haar gezin te zijn.