The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Merel Jonker

Aanvoerder 2e Viool

©Ejam Maail

Sinds januari 2017 heb ik een vaste aanstelling bij het MO en per 1 juli 2018 ben ik Aanvoerder 2e Violen. Als klein Gronings meisje wist ik al dat ik viool wilde spelen. Ik volgde op jonge leeftijd lessen bij Boukje Gerritsma en ging vervolgens studeren aan de conservatoria van Utrecht en Tilburg. Daar kreeg ik onder andere les van Emmy Verhey, Chris Duindam en Joan Berkhemer. Na mijn afstuderen ging ik als freelance violiste aan het werk bij orkesten als Het Balletorkest, European Union Chamber Orchestra, Het Gelders Orkest, Koninklijk Concertgebouworkest en natuurlijk bij het Metropole Orkest.

Ik heb goede herinneringen aan de concerten met het MO in de Royal Albert Hall tijdens de BBC Proms. Waarom? Omdat die zaal te gek is en omdat we daar met fantastische artiesten als Quincy Jones, Richard Bona en Laura Mvula mochten samenwerken. Ook koester ik warme herinneringen aan onze Duitsland tour met Gregory Porter in 2015. Vanwege zijn enorm warme stem maar ook vanwege de enorm warme temperaturen in de festivaltenten waar we speelden.

Naast het orkestleven speel ik ook regelmatig met verschillende popartiesten als Guus Meeuwis en Racoon of speel ik bij theaterproducties. In mijn vrije tijd mag ik graag piano spelen, boeken verslinden en eten koken.