The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Jong Metropole maakt indruk

Sfeervol concert in Slottuintheater Zeist
Zaterdag 11 augustus 2018

Jong Metropole (foto: Pieter Kunnen)
Max Steffan (foto: Pieter Kunnen)
Jessie Brevé (midden) (foto: Pieter Kunnen)
Vince Mendoza (foto: Pieter Kunnen)

De jonge talenten van Jong Metropole speelden zaterdagavond 11 augustus in het Slottuintheater in Zeist de sterren van de hemel. Het 48-koppige orkest, onder leiding van zesvoudig Grammy Award-winnaar Vince Mendoza, maakte duidelijk indruk op het Zeister publiek, dat massaal op het gratis toegankelijke concert was afgekomen. De dag ervoor speelden de talenten in Voormalig Zendstation Radio Kootwijk, zondag werd de korte concertserie afgesloten met een sfeervol optreden tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam.

Tijdens de repetitie en de soundcheck in het Slottuintheater, voorafgaand aan het avondconcert, is direct de zo kenmerkende sound van het ‘volwassen’ Metropole Orkest hoorbaar. Vince Mendoza maakt er geen vermoeiende middagsessie van. Hij stipt hooguit wat passages uit de arrangementen aan. Een gesprek met het orkest, vol met humor en rake ‘puntjes op de i’, is voldoende om de muzikanten scherp te krijgen. Hij straalt vertrouwen uit in de capaciteiten van de leergierige musici. Vince Mendoza geniet duidelijk van zijn rol met deze jonge muzikale honden.

Omstandigheden

Een van de deelnemers aan het zomerproject, trombonist Max Steffan (25) uit Duitsland, is druk bezig met inspelen. Hij geniet zichtbaar. “Ik studeer aan de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen. Via een collega-trombonist uit Nederland kwam ik in contact met dit bijzondere project. Een unieke gelegenheid voor mij om in deze samenstelling te kunnen spelen. Super. Je leert op deze manier ook in verschillende omstandigheden te spelen. De ruimte in de hal van Radio Kootwijk is natuurlijk compleet anders dan dit openluchttheater.”

Unieke kans

Een stukje verderop bereidt saxofoniste Jessie Brevé zich voor op wat komen gaat. Ze speelt naast baritonsaxofoon ook basklarinet. Maar ze is ook thuis op andere saxofoontypes, legt ze uit: “Vorig jaar heb ik ook met het Nationaal Jeugd Jazz Orkest meegedaan. Een mooie ervaring. Dit jaar ben ik afgestudeerd aan het Amsterdams conservatorium, maar ga nog een master doen. Deelname aan Jong Metropole is uniek. Wanneer krijg je de kans om in zo’n orkest mee te spelen? Die kans kan en mag ik niet laten liggen.”

Passie
Tijdens het concert zelf zegt Vince Mendoza treffend wat Jong Metropole ook inhoudt: “We delen dezelfde passie. Dat komt hier allemaal voor u samen.” Na het laatste stuk, Harlem (Duke Ellington) krijgt het orkest een ovationeel applaus. Een mooi slotakkoord van een warme muzikale avond in de buitenlucht.

Lieske blikt terug

Hoe kijkt producente Lieske van der Linden van Jong Metropole op de intensieve weken terug? Lieske: “Het proces kan ik beschrijven als een snelkookpan. 48 getalenteerde musici en een werelddirigent gaan samen de uitdaging aan om een fantastisch, maar ook lastig programma neer te zetten. Binnen een paar dagen tijd heb ik de musici zien groeien tot een fantastisch orkest. Volgens Vince Mendoza evenaart het bij het Metropole Orkest. Dag in en dag uit heb ik mogen optrekken met deze groep mensen. En ondanks dat ik zelf geen instrument speel, voel ik me inmiddels onderdeel van deze hechte groep. Ik heb alles geleerd over bladmuziek en instrumenten. Overigens weet ik nu ook hoe je bierflesjes zonder opener opent. Deze sfeer en hechtheid en focus van de groep krijgt het publiek ook te zien. Het was echt een feest.”

Opzet
Jong Metropole is een unieke samenwerking tussen het Nationaal Jeugd Orkest, het Nationaal Jeugd Jazz Orkest en het Metropole Orkest. Het orkest combineert het beste uit verschillende muziekwerelden: musici uit de klassieke en uit de jazztraditie zijn tijdens deze NJO Muziekzomer de uitdaging aangegaan om samen de mooiste en meest swingende muziek te maken. Zowel jonge muzikanten uit Nederland als uit het buitenland maken deel uit van het project. De musici zijn afkomstig van jazz- en klassieke afdelingen van de Nederlandse conservatoria. Jong Metropole bestaat uit verschillende onderdelen; een repetitieweek, masterclasses, de concerttour en twee awards. Jong Metropole is mede mogelijk gemaakt door de Keep an Eye Foundation en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Zaterdag 8 september vindt het slotconcert van Jong Metropole plaats in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum, onder leiding van dirigent Johan Plomp. Tevens vindt dan de uitreiking plaats van de Keep an Eye Outstanding Talent Award.

Feike Klomp