The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winner of 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominations

Metropole Orkest Big Band with Philip Catherine and Peter Tiehuis

Gitaarhelden van de lage landen!

U bekijkt een pagina over een concert dat al heeft plaatsgevonden.
Klik hier om naar de actuele concertagenda te gaan.

Jörg Achim Keller, dirigent

In het voorjaar van 2023 delen twee van de grootste gitaarhelden van de lage landen het podium met de Metropole Orkest Big Band. Philip Catherine en Peter Tiehuis laten tijdens vier concerten door Nederland zien waarom zij bij de absolute top horen.

Sinds de jaren ’60 is Philip Catherine één van de vooraanstaande figuren van de Europese jazzscène.
Hij werkte samen met jazzgrootheden als Chet Baker, Tom Harrell, NHOP, Stéphane Grappelli, Larry Coryell, Dexter Gordon en Charles Mingus. Zijn unieke stijl, klankkleur en zijn ongetemde inzet voor de muziek zijn van onmiskenbare invloed geweest op de ontwikkeling van de Europese jazz.
In zijn carrière ontving Philip talloze prijzen, waaron de ‘Bird Prize’, een ‘Django D’Or’, de ZAMU ‘Lifetime Achievement Award’, de eretitel ‘Maestro Honoris Causa’ van de Stichting Antwerps Conservatorium, de Klara en de ‘ECHO Jazz Award’ als ‘Best International Guitarist’.
Het Amerikaanse jazztijdschrift Downbeat zegt over Catherine: “He is one of the most accomplished and rewarding guitarists now playing jazz.”
Catherine is geen onbekende van het orkest, tijdens de ‘Toots 100-concerten’ was hij namelijk een van de solisten. Deze samenwerking bleek zo geslaagd dat een vervolg niet uit kon blijven.

Wie ook zeker geen onbekende is van het orkest is Peter Tiehuis, een van Nederlands meest vooraanstaande gitaristen van de laatste decennia. Peter is sinds 1996 gitarist van het orkest en werkt daarnaast aan talloze andere projecten. De lijst met artiesten met wie hij samenwerkte wordt alsmaar langer. Door de jaren heen speelde hij met elke grote ster in Nederland. Ook de lijst van internationale grootheden is indrukwekkend, met namen als Toots Thielemans, Dizzy Gillespie, Freddie Hubbard, Tina Turner, Chaka Khan, The Yellow Jackets, Elvis Costello, Pat Metheny, Herbie Hancock, Steve Vai, Laura Mvula, Gregory Porter, Louis Cole, Donny McCaslin en vele anderen.

Wat de twee gitaarvirtuozen en de MO Big Band gaan spelen blijft nog even geheim. Aan de setlist wordt nog hard gewerkt, maar verwacht een vleugje blues, heerlijke jazz en pop sounds. Welke stukken worden het? Welke versie wordt het uitgangspunt? Welke arrangeurs gaan stukken aanpassen aan de wensen van de solist? Vragen die nu nog openstaan maar waar je tijdens het concert een meer dan uitgebreid antwoord op krijgt.

Concerts

Fri 17 Mar, 8:30 pm
Bimhuis, Amsterdam

Sat 18 Mar, 8:30 pm
LantarenVenster, Rotterdam

Wed 22 Mar, 8:15 pm
TivoliVredenburg - Cloud9, Utrecht

Sun 26 Mar, 3:00 pm
Verkadefabriek, 's-Hertogenbosch