The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Bright Lights and Jubilations

Terugkijkend op 2022 kunnen we zeggen dat het Metropole Orkest (MO) onverminderd de muziek van muzikale legendes nieuw leven inblies, publiek kennis liet maken met artiesten uit andere windstreken en soms zelfs voor het eerst in aanraking bracht met orkestrale muziek. Het was een jaar waarin het orkest speelde in fantastische, uitverkochte zalen, maar ook in een meer (soms onbedoeld) intieme setting het publiek een mooie avond bezorgde.

 

Download single

(rechtermuisklik, download)

Bright Lights and Jubilations
A composition by Vince Mendoza

Metropole Orkest
conducted by Miho Hazama
Live in Budapest 16-09-2022

soloists:
Paul van der Feen – alto sax
Peter Tiehuis – guitar

Ondanks het succes, staan de publieksinkomsten helaas onder grote druk. De support van onze Vrienden is dus onverminderd belangrijk. Als dank voor je bijdrage, maken we de bijzondere compositie ‘Bright Lights and Jubilations’ van Vince Mendoza speciaal voor de Vrienden van het MO beschikbaar. Vince schreef deze compositie, een ode aan het MO, in opdracht voor het 75-jarig jubileum van het orkest. ‘Bright Lights and Jubilations’ is inmiddels een aantal keer live uitgevoerd. Bijvoorbeeld op 16 september 2022 in concertzaal Müpa in Budapest, onder leiding van onze vaste gastdirigent Miho Hazama. Het was het slot van het concert en de absolute climax van de avond. Deze opname, met solo’s van Paul van der Feen op altsax en Peter Tiehuis op gitaar, willen we graag delen met onze grootste fans: onze Vrienden!

Vince Mendoza: “Stel je een orkest voor, opgericht door een visionair musicus en voortgekomen uit de as van een wereldoorlog, belast met het entertainen van een land dat behoefte heeft aan een oppepper en hoop voor de toekomst. Voeg daarbij 75 jaar concerten, uitzendingen en opnames, tournees en onderscheidingen. Dat was het uitgangspunt voor mijn gedachten rond het componeren van ‘Bright Lights and Jubilations’. Ik vind het een eer dat ik 27 van die 75 jaar aan het MO verbonden ben. Ik heb vele prachtige uren met het orkest op het podium gestaan. Daar waar ik de energie uit de eerste hand kon zien en horen. Deze compositie draait om energie en de viering van een bijzondere groep muzikanten, hun ideeën en successen. ‘Bright Lights and Jubilations’ kiest ervoor om de grootste kracht van het orkest te omarmen: hun ontembaar begrip en gevoel voor de groove. Als het goed voelt, werkt het. Het grootste deel van dit stuk draait om grooves en de melodieën die ik vanuit die grooves voel. Bovendien vraag ik het MO om in een hedendaagse muzikale taal te spelen.
Eigenlijk is dit niet het traditionele jazz orkest uit het verleden. ‘Bright Lights and Jubilations’ verkent verschillende lagen van ritme: funk en Cubaanse ritmes, groot koper en zachte kleurrijke tonen. Luister naar de improvisaties in het midden van het verhaal, en de speciale aandacht voor solo-instrumenten, de viool, sopraan- en altsax, kopersectie, latin-percussie, drums. En niet te vergeten een heroïsche gitaarsolo.”

MO producer: Gert-Jan Blom
Opname: Dirk Overeem
Mix: Paul Pouwer
Mastering: Joris Wolff