The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Solar Orbiter: We are all children of the Sun

in samenwerking met de European Space Agency

U bekijkt een pagina over een concert dat al heeft plaatsgevonden.
Klik hier om naar de actuele concertagenda te gaan.

Om media op deze website te kunnen weergeven moet u marketing cookies toestaan Zelf instellen

Jochen Neuffer, dirigent

Mark McCaughrean, wetenschapper

Twan Huys, presentator

Corrie van Binsbergen, componist

Tijn Wybenga, componist

Dirk de Bekker, regisseur

Er is een mooie en verschrikkelijke reus die in de ruimte leeft, 150 miljoen kilometer van de aarde. Een reus die licht, warmte en voedsel geeft aan het leven op de aarde, in de oceanen en in de lucht. Maar de reus kan onze moderne technologische samenleving ook in gevaar brengen met krachtige zonnevlammen. Dus hoewel de zon al sinds het prille begin van de menselijke beschaving een bron van inspiratie is geweest, moeten we ons best doen de reus beter te begrijpen.

Het Metropole Orkest en de European Space Agency (ESA) slaan de handen ineen om een ode te brengen aan dit bijzondere hemellichaam. Aan de hand van de mooiste muziek geïnspireerd door de zon, en fascinerende beelden van ruimtevaartuig Solar Orbiter en Seán Doran, neemt ESA wetenschapper Mark McCaughrean je mee op een ruimtemissie.

Speciaal voor deze concertreeks schrijven componisten Tijn Wybenga en Corrie van Binsbergen nieuwe muziek. Tijn: “Ik ben gefascineerd door wetenschappelijke inzichten over aurora en sonificatie en ga dat verwerken in mijn muziek.” Ook Corrie van Binsbergen heeft zich verdiept in het onderzoek van de Solar Orbiter. “Mijn invalshoek is een combinatie van het wetenschappelijke en mythologie, ik laat mij onder andere inspireren door de Mythe van Phaëton”, aldus Corrie.

Solar Orbiter, een missie van de European Space Agency in samenwerking met NASA, werd in februari 2020 gelanceerd en bevindt zich inmiddels in een baan rondom de zon. Nooit eerder was men in staat om zó dichtbij foto’s te maken en ook de poolgebieden van de zon te bestuderen. De komende jaren hopen wetenschappers met de data die Solar Orbiter verzamelt een aantal diepgaande vragen over het gedrag van de zon te beantwoorden. Vragen die voor de gehele mensheid van belang zijn, we zijn immers allemaal ‘children of the Sun’.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Fonds 21 en Fonds Podiumkunsten.

Concerten

vr 21 apr, 20:00
Atlas Theater, Emmen

za 22 apr, 20:00
Amare, Den Haag

ma 24 apr, 20:00
Theater aan het Vrijthof, Maastricht

di 25 apr, 20:00
Koninklijk Theater Carré, Amsterdam

vr 28 apr, 20:30
Tilburg-Concertzaal, Tilburg