The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

MO Big Band plays Monk

Ter ere van jazzlegende Thelonious Monk

U bekijkt een pagina over een concert dat al heeft plaatsgevonden.
Klik hier om naar de actuele concertagenda te gaan.

Miho Hazama, dirigent

In het najaar van 2017 eerde de Metropole Orkest Big Band een grote jazzlegende. In oktober brachten ze een ode aan Thelonious Monk. In mei 2018 zal de MO Big Band opnieuw nieuw leven blazen in Monks nog altijd altijd actuele composities tijdens JazzBoz op vrijdag 25 mei en Rabobank Amersfoort Jazz op zaterdag 26 mei

Het idee voor de Monk concerten kwam van de Japanse dirigent/componiste Miho Hazama. Ze benadrukt dat Monk niet alleen een geweldige pianist was, maar ook vooral herinnerd moet worden vanwege zijn unieke en creatieve composities. “Hij schreef simpele melodieën maar voegde daar dan hele inventieve harmonieën aan toe. Zijn solo opnames bieden een mooie basis om interessante bigband arrangementen te schrijven.”

Na lange tijd stond er met Miho weer een vrouw op de bok bij het Metropole Orkest. “Tuurlijk, er zijn nog altijd weinig vrouwelijke dirigenten en dus val ik op. Ik denk alleen niet dat het mijn vrouw-zijn is dat mij onderscheidt van anderen, het is eerder mijn persoonlijkheid. Het is in ieder geval niet zo dat ik mijn vrouwelijkheid bewust gebruik, maar ik vind het wel belangrijk om een bepaalde kleur aan te brengen.”

Voor Miho is het een langgekoesterde wens om met het Metropole Orkest te werken: “Voor mij is het Metropole Orkest het enige professionele symfonische jazzorkest dat een geraffineerde sound heeft en ook emotie over kan brengen door middel van ‘groove’. Het is ook goed dat het orkest, de MO Big Band in het bijzonder, jazzerfgoed levend weet te houden.”

Vanuit de Europese ‘Surprising Stars’ competitie voor jonge instrumentalisten wordt klarinettalent Alim Kurtmemetov aan de line-up voor het concert op Amersfoort Jazz toegevoegd. Hij speelt een nummer mee met de band.

Concerten

vr 25 mei, 19:00
De Maagd, Bergen op Zoom

za 26 mei, 21:15
Onze Lieve Vrouwe Kerkhof, Amersfoort