The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

MO Big Band plays Monk

Ter ere van het 100ste geboortejaar van Thelonious Monk

U bekijkt een pagina over een concert dat al heeft plaatsgevonden.
Klik hier om naar de actuele concertagenda te gaan.

Dit najaar zal de Metropole Orkest Big Band, als ook in voorgaande jaren, met een viertal concerten een jazzlegende eren: in oktober brengen ze een ode aan Thelonious Monk. De Amerikaanse pianist zou dit jaar 100 zijn geworden, een mooie aanleiding voor de MO Big Band zijn nog altijd actuele composities nieuw leven in te blazen.

Het idee voor deze mini-tour kwam van de Japanse dirigent/componiste Miho Hazama. Ze benadrukt dat Monk niet alleen een geweldige pianist was, maar ook vooral herinnerd moet worden vanwege zijn unieke en creatieve composities. “Hij schreef simpele melodieën maar voegde daar dan hele inventieve harmonieën aan toe. Zijn solo opnames bieden een mooie basis om interessante bigband arrangementen te schrijven.”

En dus staat er straks voor het eerst in lange tijd weer een vrouw op de bok bij het Metropole Orkest. “Tuurlijk, er zijn nog altijd weinig vrouwelijke dirigenten en dus val ik op. Ik denk alleen niet dat het mijn vrouw-zijn is dat mij onderscheidt van anderen, het is eerder mijn persoonlijkheid. Het is in ieder geval niet zo dat ik mijn vrouwelijkheid bewust gebruik, maar ik vind het wel belangrijk om een bepaalde kleur aan te brengen.”

Voor Miho is het een langgekoesterde wens om met het Metropole Orkest te werken: “Voor mij is het Metropole Orkest het enige professionele symfonische jazzorkest dat een geraffineerde sound heeft en ook emotie over kan brengen door middel van ‘groove’. Het is ook goed dat het orkest, de MO Big Band in het bijzonder, jazzerfgoed levend weet te houden.”

Concerten

do 12 okt, 20:15
MCO, Hilversum

vr 13 okt, 20:30
Bimhuis, Amsterdam

za 14 okt, 20:30
LantarenVenster, Rotterdam

zo 15 okt, 15:00
Verkadefabriek, 's-Hertogenbosch