The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Reinier Baas en Ben van Gelder

Verrassende concerten met muzikale multitalenten

U bekijkt een pagina over een concert dat al heeft plaatsgevonden.
Klik hier om naar de actuele concertagenda te gaan.

Om media op deze website te kunnen weergeven moet u marketing cookies toestaan Zelf instellen

Metropole Orkest

Christian Elsässer, dirigent

Reinier Baas, gitaar

Ben van Gelder, altsaxofoon

Multitalenten Reinier Baas (30, gitaar) en Ben van Gelder (27, altsaxofoon) hebben veel met elkaar gemeen: ze komen allebei uit een muzikale familie, zijn met een 10 afgestudeerd aan het conservatorium van Amsterdam, studeerden allebei in New York (Ben van Gelder woont er ook!) en ze zijn behalve musicus ook beide componist en bandleider.

De afgelopen jaren stonden Baas en van Gelder meer dan 150 keer met elkaar op het podium. Deze intensieve samenwerking wordt nu bekroond middels een tweetal concerten met het voltallige Metropole Orkest o.l.v. dirigent Christian Elsässer. De concerten beloven verrassend en afwisselend te worden, zowel qua muziek als qua podiumbezetting. Feit is: u zal zich geen moment vervelen!

Reinier Baas wordt gezien als een van de belangrijkste aanjagers van een nieuwe lichting Nederlandse jazzmusici. Hij tourde als bandleider van ‘The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble’ al in Japan, Nieuw-Zeeland en Australië en hun tweede plaat werd in 2013 bekroond met een Edison. Met zijn septet ‘Smooth Jazz Apocalypse’ zoekt hij naar “een manier om indie, modern klassieke muziek en improvisatie met elkaar te versmelten”. De composities gaan dan ook van “subtiel en bedachtzaam tot hysterisch en extreem dansbaar”. In 2015 schreef het North Sea Jazz Festival de vrije compositieopdracht aan Baas uit. Dit resulteerde volgens NRC in “één van de hoogtepunten” van het festival.

Ben van Gelder is een autoriteit op de altsaxofoon en een componist met een eigentijdse blik. Zijn muziek is geworteld in de traditie maar onderscheidt zich door een uniek samengaan van “lyriek, energie, sierlijkheid en ritmiek”. Zijn albums ‘Frame of Reference’ en ‘Reprise’ werden met bewondering ontvangen door de Nederlandse pers. Zo werd het album ‘Reprise’ in 2013 door de Volkskrant uitgeroepen tot mooiste jazzplaat van het jaar. Hij won onder meer de Deloitte Jazz Award en sleepte recentelijk een begeerde compositie opdracht binnen van de Jazz Gallery in New York.

Dirigent, componist, bandleider en pianist Christian Elsässer (32) begon zijn Metropole-carrière als deelnemer van de Arrangers Workshop 2012 met Kurt Elling als solist. In de tussentijd heeft hij niet stilgezeten en won hij een ECHO Jazz award, heeft hij zijn eigen Christian Elsässer Jazz Orchestra opgericht en bracht hij in april 2015 het album ‘Flying in Circles’ uit met de NDR Bigband.
Sinds de Arrangers Workshop schreef Christian al diverse arrangementen voor het MO. Voor de concerten met Baas & van Gelder zal ook een aantal arrangementen van zijn hand zijn. En hij gaat ze dirigeren!

Concerten

vr 15 jan, 20:30
LantarenVenster, Rotterdam

za 16 jan, 20:30
Westergastheater, Amsterdam