The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Premiere Holland – Natuur in de Delta

Van de makers van De Nieuwe Wildernis

U bekijkt een pagina over een concert dat al heeft plaatsgevonden.
Klik hier om naar de actuele concertagenda te gaan.

Om media op deze website te kunnen weergeven moet u marketing cookies toestaan Zelf instellen

Metropole Orkest

Jan Stulen, dirigent

Na het grote succes van de natuurfilm De Nieuwe Wildernis werken de makers van de film op dit moment aan het tweede deel van de trilogie: Holland – Natuur in de Delta. Deze film zal vanaf 24 september 2015 in de bioscoop te zien zijn. De (besloten) premiere vindt plaats op 21 september in het nieuwe CineMec in Utrecht.
Het derde en afsluitende deel van de triologie is: Waddenland – Living on the Edge en zal eind 2017 uitkomen bij de start van Leeuwarden culturele hoofdstad Europa (Lwd2018).

Een herontdekking van Nederland
De zeearend strijkt neer in een hoge boom aan de rivier. Hier stroomt de bron van leven voor alles dat de zeearend kent. Maar hij herkent haar nauwelijks want hij is hier al honderden jaren niet meer geweest; alles is nu anders.
Miljoenen jaren is de natuur de dominante kracht die het deltagebied vormt dat Nederland heet. Ons land is de monding van machtige rivieren. Zij stromen van bergen en heuvels naar het laagste punt, de zee. Daar ontmoeten ze de dagelijkse getijden en spannen ze samen om een dynamische wereld te scheppen.

Zo’n duizend jaar geleden begon ook de mens daarin een rol te spelen. We begonnen als de bever, barrières bouwend en geulen gravend. Door de eeuwen heen slagen we er in het water meer en meer regels op te leggen. In afgelopen eeuwen is onze cultuur gevormd door de strijd tegen het water.

In recente tijd beschouwen we de natuur niet langer onze vijand en zoeken we naar een manier om haar immense creatieve kracht te benutten en zo het evenwicht te herstellen.

Op steeds meer plaatsen weten we met succes ruimte te scheppen voor een vruchtbare samenwerking met de natuur. Na eeuwen is de zeearend terug. De rivier voelt dat er een nieuwe tijd begint, waarin de krachten die haar wurgden verdwijnen.

Een golf van nieuw leven spoelt over de delta. Grote grazers, otters en bevers, vissen en vogels die hier sinds tientallen, soms honderden jaren niet zijn gezien nemen hun plaats in. De vissen krijgen de kans te migreren naar hun paaigronden. Vogels vinden voedsel waar het lang niet was. De mens verandert tegelijkertijd de landkaart zoals het hem past, maar nu in samenhang met de natuur. Zo herstellen zij samen het ecosysteem in volle glorie.

Holland zal fascineren door de hoogste kwaliteit natuurfotografie en gebruik maken van de modernste technieken. De film wordt geen De Nieuwe Wildernis deel 2, maar wordt wel een natuurfilm. Het verhaal van de film wordt verteld vanuit een cultuur-historische context gezien vanuit het perspectief van hoofdpersonages als de zeearend, bever, haas, pimpernelblauwtje en stekelbaars. Camera- en geluidsmensen uit binnen- en buitenland, van zeer ervaren tot aanstormende talenten zullen Holland doen uitblinken door de hoogste kwaliteit van beeld. De kwaliteit van De Nieuwe Wildernis, alom geprezen voor haar visuele kracht, zal worden geëvenaard en overtroffen.

Concerten

ma 21 sep, 20:15
CineMec Utrecht, Utrecht