The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Abstract Truth & Blues – MO Big Band

Recreatie jazz-klassieker van Oliver Nelson

U bekijkt een pagina over een concert dat al heeft plaatsgevonden.
Klik hier om naar de actuele concertagenda te gaan.

Om media op deze website te kunnen weergeven moet u marketing cookies toestaan Zelf instellen

Metropole Orkest Big Band

Jörg Achim Keller, dirigent

Het album ‘The Blues & The Abstract Truth’ opgenomen in februari 1961 en uitgebracht op het Impulse! label, is zonder twijfel het meest belangrijke album van componist/saxofonist OLIVER NELSON (1932-1975).

Het kenmerkt Nelson’s doorbraak als hoogst individuele jazz componist en, meer dan 50 jaar na verschijning, is het nog steeds een opmerkelijk fris klinkend album met een zeer persoonlijke en unieke benadering van de blues in de context van het post be-bop tijdperk.

Een belangrijk ingrediënt van deze legendarische opname was de all star bezetting die Nelson (alt- & tenorsaxofoon) in de studio had uitgenodigd:
• Bill Evans – piano
• Paul Chambers – bas
• Roy Haynes – drums
• Freddie Hubbard – trompet
• Eric Dolphy – fluit, altsaxofoon
• George Barrow – bariton saxofoon

Jörg Achim Keller’s bewerking voor bigband, oorspronkelijk geschreven voor het orkest van de Hessischer Rundfunk en altsaxofonist Vincent Hering in 2011, heeft als doel om een hedendaagse, nieuwe versie van deze klassieker uit de jazz geschiedenis te presenteren voor bigband, maar zonder de magie van het origineel aan te tasten.

Vanzelfsprekend wordt het album in LP volgorde uitgevoerd.
Daarnaast heeft Keller gebruik gemaakt van de individuele solo’s op het album en die weer gebruikt als basis voor zijn bigband arrangementen. Ook heeft Keller zich laten inspireren door Oliver Nelson’s eigen bewerkingen voor bigband die hij in later jaren maakte.

Deze nieuwe versie van ‘The Blues & The Abstract Truth’ is zoveel meer dan een recreatie van de originele opname, iedere maat van Keller’s arrangement is een eerbetoon aan deze grootmeester uit de jazzgeschiedenis: Oliver Nelson!

Concerten

za 14 mrt, 20:30
LantarenVenster, Rotterdam

zo 15 mrt, 15:30
Theater Maitland, Driebergen-Rijsenburg

di 17 mrt, 21:00
North Sea Jazz Club, Amsterdam

wo 18 mrt, 21:00
Jazzpodium de Tor, Enschede