The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Metropolis Filmphilharmonic Edition

Meesterwerk in zijn meest originele vorm

U bekijkt een pagina over een concert dat al heeft plaatsgevonden.
Klik hier om naar de actuele concertagenda te gaan.

Om media op deze website te kunnen weergeven moet u marketing cookies toestaan Zelf instellen

Metropole Orkest

Helmut Imig, dirigent

Metropolis was in 1927 de eerste ‘full-length’ sci-fi film ooit gemaakt. Deze megaproductie was destijds de duurste Duitse film aller tijden, voor de opnames waren maar liefst 36.000 figuranten en 500 miniatuurwolkenkrabbers nodig.

Kort na de eerste vertoningen van de film werd, zonder instemming van regisseur Fritz Lang, een ingekorte versie gemaakt voor release in het buitenland. Zo verdween meer dan een kwart van de originele film, en tot 2008 werd een deel van deze scenes definitief als verloren beschouwd. Tot in een museum in Argentinië 25 minuten aan materiaal opdook en na zorgvuldige restauratie in 2010 een nieuwe versie van de film en soundtrack werd gepresenteerd.

De originele soundtrack van Gottfried Huppertz werd gedeeltelijk tijdens de opname van de film geschreven en is daardoor een integraal onderdeel van de sfeer van Metropolis. De originele partituren bleven wel grotendeels bewaard en zijn na reconstructie van cruciaal belang geweest bij het restauratieproces van de film.

De sci-fi klassieker wordt op groot scherm achter het orkest getoond in de meest complete, gerestaureerde versie uit 2010.

Synopsis:
Metropolis speelt zich af in het jaar 2026 en vertelt het verhaal van een futuristische stad waar de ongelijkheid tussen rijk en arm enorm is. Bovengronds leven de ‘denkers’ in utopische luxe, onder de oppervlakte zwoegen de ‘werkers’ om de luxe bovengronds in stand te houden. Een opstand is onvermijdelijk…

Concerten

vr 26 sep, 20:15
Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

za 27 sep, 20:15
Muziekgebouw Eindhoven, Eindhoven