The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

ADE 2024: Metropole Orkest speelt 50 jaar of J. Dilla

Op woensdag 16 oktober verzorgt het Metropole Orkest traditiegetrouw het openingsconcert van het Amsterdam Dance Event (ADE), ‘s wereld grootste festival en conferentie voor elektronische muziek. Dit jaar presenteert het orkest in samenwerking met multi-instrumentalist en componist Miguel Atwood-Ferguson een bijzonder eerbetoon aan J Dilla, die dit jaar 50 zou zijn geworden. Dilla wordt gezien als een van de invloedrijkste producers en is een grote inspiratiebron voor elektronische muziek zoals we dat vandaag de dag kennen. De moeder van Dilla, Maureen Yancey, beter bekend als Ma Dukes, is dit jaar eregast van ADE, en zal het concert namens de familie van Dilla openen.

De legendarische producer J Dilla wist door de MPC-sampler op een innovatieve manier te gebruiken, een unieke ‘relaxte’ stijl te ontwikkelen die instrumentale hiphop naar nieuwe muzikale hoogte bracht. Tot op de dag van vandaag speelt deze herkenbare stijl een belangrijke rol in alle vormen van elektronische muziek. Het werk van de in 2006 overleden producer inspireerde Miguel Atwood-Ferguson en producer Carlos Nino om ‘Suite For Ma Dukes’ te maken. Wat in 2009 begon als een eerbetoon in de vorm van een korte EP, groeide uit tot een serie liveshows over de hele wereld. Omdat Dilla dit jaar 50 zou zijn geworden en gezien zijn grote invloed op elektronische muziek, komt de show naar ADE en wordt voor het eerst uitgevoerd door Metropole Orkest.

De afgelopen jaren is het openingsconcert in de Melkweg uitgegroeid tot een vernieuwend en indrukwekkend onderdeel van het Amsterdam Dance Event. Na eerdere succesvolle samenwerkingen met Henrik Schwarz (2016), Jameszoo (2017), Colin Benders (2018), SOHN (2019), Weval (2021), Suzanne Ciani (2022) en Tinlicker (2023), verkent het Metropole Orkest dit jaar een andere kant van elektronische muziek, die van de crossover met hiphop.

Voor ticketinfo zie onze agenda.