The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Jules Buckley keert terug als chef-dirigent van het Metropole Orkest

foto: Rhys Frampton
Om media op deze website te kunnen weergeven moet u marketing cookies toestaanZelf instellen

Het Metropole Orkest verwelkomt Jules Buckley terug als chef-dirigent.

Tijdens zijn eerste periode van 2013-2020 leidde de 43-jarige Brit het orkest naar meerdere Grammy-nominaties en samenwerkingen, waaronder Gregory Porter, Tori Amos, Bokanté, Henrik Schwarz, Markus Stockhausen, Michael Kiwanuka en Snarky Puppy (bekroond met de Grammy Award Best Contemporary Album voor ‘Sylva’ in 2016).

Buckley is één van de grootste muzikale vernieuwers van deze tijd, met name vanwege zijn vermogen een breed scala aan genres te verbinden, van jazz tot dance tot avant-garde. Hij stond op de meest prestigieuze podia met het Metropole Orkest en samen creëren zij een bijzondere synergie. In de woorden van Jules: “Het is een genot om met het Metropole Orkest te werken. Zij zijn het enige jazz- en poporkest ter wereld met een vaste bezetting en spelen als geen ander muziek met een groove. De musici begrijpen Swing en Blues en dat geeft het orkest zijn onderscheidende geluid.”

Jules heeft een grote bijdrage geleverd aan het verstevigen van de internationale reputatie van het orkest. Onder andere door memorabele optredens bij de BBC Proms met Quincy Jones, Jacob Collier en Laura Mvula en vieringen van de muzikale erfenissen van Nina Simone en Charles Mingus.

Wat heeft de toekomst in petto voor het orkest nu Jules Buckley terug is aan het roer? Buckley vertelt over het belang van het verkennen van nieuwe wegen en samenwerkingen. “Het orkest streeft er altijd naar om met artiesten van nu te werken en dat is onderdeel van hun zo kenmerkende geluid. En tegelijkertijd houden ze het erfgoed van jazz- en popmuziek levend.” Het meest recente project van Jules met het orkest was een samenwerking met DOMi & JD BECK afgelopen november. Samen creëerden ze een wereld van gedurfde en speelse experimenten met genre overstijgende jazz. Een intentieverklaring voor meer spraakmakende projecten de komende jaren.

Directeur van het Metropole Orkest Jan Geert Vierkant: “Wij vinden het een bijzondere eer dat Jules Buckley terugkeert als chef-dirigent, omdat hij in het verleden ruimschoots heeft bewezen een fijne neus te hebben voor de muziek die ‘hip and happening’ is.”