The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Metropole Orkest naar Budapest

Reinout Bos

Het Metropole Orkest maakt op 16 september 2022 zijn opwachting bij het Bridging Europe festival in Budapest. Met vaste gastdirigent Miho Hazama op de bok speelt het orkest onder de titel ‘Arakatak: New music for Metropole Orkest’ een aantal nieuwe composities.

Recent nodigde het orkest, in het kader van zijn 75-jarig bestaan, een aantal componisten uit om nieuwe muziek te schrijven die recht doet aan het unieke geluid en de kracht van het Metropole Orkest. Nieuwe muziek die tijdens Bridging Europe haar wereldpremière beleeft.

 Miho Hazama is een veelbelovend componist/arrangeur. Het toonaangevende Downbeat magazine benoemde haar als één van de ’25 for the Future’ en als orkestleider en componist van haar eigen ‘m unit’ ontvangt zij wereldwijd lof. Miho was in 2011 deelnemer van de Metropole Orkest International Arrangers Workshop en stond in 2018 voor het eerst bij het orkest op de bok. Vanaf het seizoen 2020/2021 is Miho aangesteld als vaste gastdirigent van het Metropole Orkest.

 Het programma bestaat uit muziek van honorair dirigent Vince Mendoza, David Bowie’s Blackstar bandleider Donny McCaslin, de ongelooflijk veelzijdige drummer Mark Guiliana, de Nederlandse experimentele hoornist Morris Kliphuis en de jazz/funk gitarist en bassist Cory Wong. Al met al een modern en aansprekend programma van op pop en funk geïnspireerde orkestrale muziek.

Jan Geert Vierkant, directeur van het Metropole Orkest: “Het Bridging Europe festival stelt dit jaar de Nederlandse cultuur centraal. De eervolle uitnodiging vanuit Budapest past uitstekend bij onze internationale ambities. We zijn verheugd dat we na twee jaar corona-beperkingen deze nieuwe composities voor een live publiek ten gehore kunnen brengen.