The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

MO heeft vanaf augustus drie vaste topdirigenten

Foto door Ryu Voelkel
Foto door Pamela Fong
Foto door Hiroyuki Seo

Het Metropole Orkest luidt een nieuw tijdperk in, vanaf augustus kiest ‘the world’s leading pop & jazz orchestra’ ervoor drie vaste toonaangevende dirigenten aan te stellen. Huidig chef-dirigent Jules Buckley blijft verbonden aan het orkest als honorair dirigent en wordt vergezeld door honorair dirigent Vince Mendoza en vaste gastdirigent Miho Hazama.

De positie van de huidige Britse chef-dirigent Jules Buckley (40) zal wijzigen in honorair dirigent. De Amerikaanse dirigent Vince Mendoza (58) – voorganger van Buckley als chef-dirigent – zal zich opnieuw aan het Metropole Orkest verbinden. Per augustus is tevens de veelbelovende Japanse dirigente Miho Hazama (33) als vaste gastdirigent benoemd. Het gevarieerde karakter van het orkest wordt weerspiegeld door deze drie internationaal vooraanstaande dirigenten en arrangeurs, afkomstig uit drie verschillende werelddelen. Dankzij hen heeft het Metropole Orkest bovendien toegang tot een groot internationaal netwerk binnen de pop- en jazzmuziek, dit geeft een solide basis voor de volle breedte van het repertoire.

Jan Geert Vierkant, directeur Metropole Orkest: “Ik ben zeer verheugd dat Miho, Vince en Jules zich de komende jaren aan het orkest verbinden. Ze zijn de absolute top en zullen het orkest uitdagen en stimuleren om onze leidende positie keer op keer te bewijzen. Ik kijk uit naar de artistieke producties die we de komende jaren onder leiding van dit bijzondere drietal gaan ontwikkelen.’’

Jules Buckley trad in 2013 in onzekere tijden aan als chef-dirigent. Onder zijn leiding werd hard gewerkt aan verdere verbreding van het artistieke profiel en werd het Metropole Orkest vaste gast bij toonaangevende festivals zoals de prestigieuze BBC Proms, Musikfest Bremen en North Sea Jazz Festival. Hij stond aan de basis van de succesvolle Grammy-winnende samenwerkingen met Snarky Puppy en Jacob Collier. Tijdens ‘North Sea Jazz in concert: Metropole Orkest & Friends’ op zondag 12 juli, betreedt Buckley voor het laatst de bok als chef-dirigent van het Metropole Orkest. Het MO dankt Jules voor zijn grote inzet en betrokkenheid in de afgelopen jaren, de organisatie is zeer verheugd dat Buckley, net als zijn voorganger, de komende periode bij het orkest betrokken blijft.

Het eerste project waar de drie dirigenten samen aan zullen werken is de opname van het album dat het Metropole Orkest ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum gaat opnemen. Voor dit album worden nieuwe composities geschreven door een internationaal en gevarieerd team van artiesten en componisten. Daar mogen composities van de vaste dirigenten niet ontbreken.

Jules Buckley
De Britse dirigent/arrangeur leidde vanaf 2007 talloze succesvolle projecten als gastdirigent. Samenwerkingen met bijvoorbeeld Basement Jaxx, Gregory Porter, Michael Kiwanuka en Tori Amos werden wereldwijd zeer goed ontvangen. Toen het Metropole Orkest in 2012 in zwaar weer zat was hij nauw betrokken bij diverse acties voor het behoud van het orkest. Na de verzelfstandiging van het MO werd hij in 2013 benoemd tot chef-dirigent.

Vince Mendoza
De Amerikaanse dirigent en toparrangeur/componist Vince Mendoza was in 2006 de opvolger van Dick Bakker als chef-dirigent. Hij bracht het orkest internationaal succes en heeft inmiddels 6 Grammy Awards en 34 Grammy nominaties verzameld. Onder leiding van Vince Mendoza werd het Metropole Orkest tweemaal onderscheiden met een Grammy (voor samenwerkingen met Ivan Lins en John Scofield) en kreeg het vele Grammy nominaties. In 2013 trad Mendoza terug als chef en aanvaarde hij een rol als honorair dirigent.

Miho Hazama
De 33-jarige Japanse dirigente Miho Hazama is een veelbelovend componist/arrangeur. Het toonaangevende Downbeat magazine benoemde haar als een van de ’25 for the Future’ en als orkestleider en componist van haar eigen ‘m_unit’ ontvangt zij wereldwijd lof. Miho was in 2011 deelnemer van de Metropole Orkest International Arrangers Workshop en stond in 2018 voor het eerst bij het orkest op de bok. Na twee mooie projecten met de bigband van het MO werd ze vorig jaar gevraagd om op het North Sea Jazz Festival voor het orkest te staan in het concert met Becca Stevens, Lizz Wright en Camila Meza.