The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Kijk- en luistertips

Het Metropole Orkest is de komende tijd niet in concertzalen te vinden. Gelukkig kunt u vanuit uw huiskamer toch nog genieten van de muziek van het MO. Zo bekijkt u elke woensdag en vrijdag op Facebook of www.mo.nl/live. Daarnaast hebben we een aantal kijk- en luistertips verzameld zodat u de komende tijd zeker geen gebrek aan muziek heeft.

Kijktips
Er is online veel moois te vinden aan muziekdocumentaires, concertregistraties en tv-programma’s. Laten we beginnen met NPO Start. Hier vindt u bijvoorbeeld ‘De Dirigent’, over het leven van Antonia Brico. Het Metropole Orkest nam de muziek op voor dit filmdrama. Naast het MO werkte ook het Radio Filharmonisch Orkest (RFO) mee aan dit project.

Op NPO Start is verder ook het concert met Gregory Porter in Paradiso (2013) te vinden. Deze samenwerking is nog altijd een favoriet van een groot deel van het orkest. Verder bouwde Rik Mol in 2017 zijn eigen trompet. Dit avontuur is te zien in ‘De nieuwe Stradivarius’.

Dan gaan we naar Netflix, waar ook een overvloed aan muziek te vinden is. Denk aan documentaires over Quincy Jones en Nina Simone, maar aan ook de natuurfilm ‘Holland: Natuur in de Delta’. Voor dit filmavontuur verzorgde het Metropole Orkest de muziek. Een samenwerking die eigenlijk iedereen een keer gezien en gehoord moet hebben.

Tot slot wijzen we u graag op de website www.jazzhelden.nl. Hier wordt het verhaal van de Nederlandse jazzmuziek verteld door de muzikanten zelf. Niemand minder dan onze eigen Martijn Vink is een van de jazzhelden die aan het woord komt. Ook oud-orkestleden Ruud Breuls en Bart van Lier en vele andere bekenden van het orkest wordt geïnterviewd.

Luistertips
De afgelopen jaren brachten we albums als ‘What Heat’ met Bokanté, ‘Scripted Orkestra’ met Henrik Schwarz, ‘Djesse vol. 1’ met Jacob Collier en ‘Smash Hits’ met Reinier Baas en Ben van Gelder uit. Al dit werk en nog veel meer moois is te vinden op Spotify.

Begin april konden we aan deze collectie een bijzonder item toevoegen, namelijk het live-album van het Metropole Orkest en Cory Wong. Vorig jaar speelde het orkest drie concerten met Wong en Cody Fry. Deze samenwerking bleek zo’n succes dat een album niet lang op zich kon laten wachten. Verderop in deze MOre vindt u een uitgebreide review van dit funky album.

Naast de verschillende albums kunt u op Spotify ook naar speciaal samengestelde afspeellijsten luisteren. Onze eigen chef-dirigent Jules Buckley verzamelde bijvoorbeeld zijn lievelingsmuziek in een mooi lijstje. Ook Hans Vroomans, Peter Tiehuis, Rik Mol, Annie Tangberg en vele anderen delen hun favorieten graag met u.

We hopen dat onze muziek – maar ook die van onze collega’s en vrienden – u de komende tijd energie, hoop en blijdschap geeft.