The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Aangepaste versie van het 5 mei concert

Dit jaar vieren we in Nederland 75 jaar vrijheid. Ter gelegenheid van dit lustrumjaar vroeg het Nationaal Comité 4 en 5 mei het Metropole Orkest om het jaarlijkse bevrijdingsconcert te verzorgen. In verband met de maatregelen rondom het Corona virus zal de viering van dit jubileum echter op een andere manier plaatsvinden. Het orkest is blij toch een mooie en unieke bijdrage te kunnen leveren aan deze viering.

Dat we dit jaar in Nederland 75 jaar vrijheid vieren betekent ook dat het Metropole Orkest zijn jubileum viert. Het orkest werd namelijk opgericht om het Nederlandse volk na de oorlog hoop en vertier te bieden. Thuis zitten en niets doen ligt niet in de aard van het Metropole Orkest. Juist in zware tijden wil het orkest spelen. Daarom zijn we extra blij dat er een passende manier is gevonden om de viering op 5 mei in een kleinere versie toch door te kunnen laten gaan.

De komende dagen komt vrijwel het volledige orkest, verdeeld in kleine groepjes, naar de thuisbasis in Hilversum. Hier neemt iedere instrumentengroep afzonderlijk de muziek op die straks in Carré te horen zal zijn. Dus we beginnen met de ritmesectie, dan komt de percussie, daarna gaan we naar de strijkers, blazers, etc.. In de studio zal dit alles aan elkaar gemixt worden zodat de luisteraar thuis straks het gehele orkest hoort. Daarnaast zal een klein aantal van onze musici op 5 mei ook aanwezig zijn om de solisten live te begeleiden.

Ter vervanging van het jaarlijkse 5 mei-concert maakt de NOS in samenwerking met het Nationaal Comité een uitzending vanuit de foyer van Theater Carré in Amsterdam. Simone Kleinsma, Giovanca, Roel van Velzen, mezzosopraan Maria Fiselier en violiste Noa Wildschut maken daar hun opwachting, op een bijzondere manier begeleid door het Metropole Orkest. Daarnaast geeft presentator Simone Weimans een overzicht van de hoogtepunten uit de 5 mei-concerten uit het verleden.

De NOS zendt de bevrijdingsspecial om 20.35 uur uit op NPO 1.
Een dag eerder wordt ook de Nationale Herdenking live uitgezonden door de NOS. Daarin is te zien hoe een klein ensemble van het orkest in De Nieuwe Kerk Simone Kleinsma begeleidt.