The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Vera Laporeva en Eddy Koopman op bezoek bij HOV

foto's door Alexandra Bakker

Het Metropole Orkest heeft in haar bijna 75-jarige bestaan een fenomenaal curriculum vitae opgebouwd. Sinds oprichter Dolf van der Linden het initiatief nam om een orkest in de lichte muziek het levenslicht te laten zien is er veel gebeurd. Er is niet alleen veel podiumervaring, ook een schat aan muziekkennis. Die deskundigheid wil het MO graag delen. Percussionist Eddy Koopman en violiste Vera Laporeva gaven dinsdagavond 12 november in de Regenboogkerk een interactieve workshop bij de Hilversumse Orkest Vereniging.

Eerst even kort terug naar de aanleiding hiervoor. Die ligt vlak om de hoek. De gemeente Hilversum besloot vorig jaar om het Metropole Orkest een extra financieel steuntje in de rug te geven, bovenop de gelden uit Den Haag, waardoor het orkest meer lucht heeft en de toekomst er rooskleuriger uitziet. Die kwart miljoen bijdrage uit Hilversum is met applaus bij de muzikanten en de staf van het MO ontvangen. Daarmee zit er meer ‘muziek’ in the world’s leading pop & jazz orchestra en schijnt de zon wat uitbundiger naar binnen bij het Muziekcentrum van de Omroep.

Gulle bijdrage
Om ‘Hilversum’ voor deze gulle bijdrage te danken gaat het MO de boer op. Onder andere door het geven van workshops aan (amateur)muziekgezelschappen. Dinsdag 12 november had de Hilversumse Orkest Vereniging de eer om verder kennis te maken met muzikanten van het MO.

Timing
Om klokslag 19.45 uur zitten de pakweg dertig leden van de HOV klaar voor wat komen gaat. De timing is perfect, want het orkest gaf twee dagen daarvoor in de Morgensterkerk een najaarsconcert. Deze repetitie is het tijd om even te ontspannen en een paar ‘Metropole nummers’ te spelen, die Eddy en Vera hebben meegebracht. Normaalgesproken richt de HOV zich namelijk op klassieke muziek.

Geschiedenis
Voordat Eddy met het orkest aan de slag gaat, vertelt hij in vogelvlucht wat meer over de geschiedenis van het MO. Een goede keuze. Er is tenslotte zoveel historie in de bibliotheek aan de Heuvellaan te vinden. Die is ongekend. Eddy: “Ik ben zelf ooit ook begonnen als jonge amateur in harmonie- en symfonieorkesten in de regio. Nu kan ik met 30 jaar professionele ervaring namens het Metropole Orkest wat teruggeven.”

Soldaat van Oranje
Eddy: “Nu heb ik genoeg gepraat, we gaan aan de slag”, zegt hij monter. “We trappen af met “Soldaat van Oranje” van Rogier van Otterloo.” Geen straf natuurlijk, want dit arrangement is een van de iconen van de helaas veel te vroeg overleden van Otterloo.

Ontspanning
Ja mensen, dat is andere koek qua muziek. Maar al snel blijkt dat de leden van de HOV zich het stuk toch behoorlijk snel eigen maken. Eddy en Vera geven nuttige tips en voeren de druk niet onnodig op. De ontspanning blijft. Het volgende stuk is “Metro String Serenade” van Dolf van der Linden himself. “Okay, begin maar te spelen”, moedigt Eddy aan. Oeps, dat is wel even wennen hoor. Veel snelle loopjes, zie die maar eens goed te plaatsen. Vera besluit vervolgens om zelf mee te gaan spelen en voegt zich tussen de violisten.

Uniek orkest
Voordat een volgend stuk op de lessenaar wordt gelegd, vertelt Eddy eerst weer meer over het MO: “Het MO is geen klassiek orkest. Feitelijk is het een strijkorkest met een bigband of andersom. Dat maakt ons uniek. Misschien kennen jullie ons ook van de succesvolle concerten in de Royal Albert Hall (BBC Proms). Daarin komt onze veelzijdigheid goed tot uiting. Daarom worden we waarschijnlijk elke keer weer teruggevraagd.”

Tour de France
De leden van de HOV storten zich vervolgens op het sportieve stuk “Tour de France” van Raymond le Grand (arrangement Dolf van der Linden). Om de muzikanten op weg te helpen slaat Eddy mee met zijn snare drum. “Weet je wat het is. Ritme is zo belangrijk voor een orkest. Zonder ritme houdt het uiteindelijk allemaal op. Dan verzand je. Zelfs het MO”, lacht hij.

Toetje van de week
De avond valt in goede aarde. De muzikanten van de HOV genieten overduidelijk van dit toetje van de week. Voorzitter Jenneke Bleumers: “Leuk dat het MO ons dit heeft aangeboden. Het is een welkome afwisseling na ons concert. Een ideale avond voor dit uitstapje.”

Tot slot krijgt de workshop een passend slotakkoord door het maken van een gezamenlijke foto.

Verslag door Feike Klomp

Meer weten over een workshop eventueel bij jouw vereniging? Neem dan contact op met Friederike Darius (Talent Development, Planning, Producer/Metropole Orkest): friederike@mo.nl