The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Metropole Orkest eert Ramses Shaffy

Op 29 augustus 1933 zag Nederlands grootste chansonnier Ramses Shaffy het levenslicht. Dit najaar zal het Metropole Orkest laten horen hoe levend zijn werk nog altijd is. Het prachtige repertoire wordt door het orkest en diverse solisten – waaronder Maarten Heijmans, Jenny Arean, Lucas Hamming en Thijs van Leer – uitgevoerd op podia door het hele land. De tournee start op de tiende sterfdag van Ramses op 1 december 2019 met een concert in Tilburg.

Het Metropole Orkest en Ramses Shaffy is geen ongewone combinatie. In 1969, het Metropole Orkest stond toen nog onder leiding van oprichting Dolf van der Linden, was Ramses Shaffy een van de solisten tijdens een optreden bij het Holland Festival met een toen vernieuwend ‘tour de chant’ programma. Dertig jaar later, op oudejaarsavond in 1999, trad Ramses opnieuw met het Metropole Orkest op waarbij het iconische ‘We zullen Doorgaan’ werd uitgevoerd. Een lijfkreet die ook deze nieuwe tournee past.

Jacques Klöters (voorzitter van het Ramses Shaffy Fonds Voor Jonge Kunstenaars): “De liedjes van Ramses zijn soms meer dan vijftig jaar oud maar maken een enorm vitale indruk. Zijn muziek is weids en heeft een grote allure. Daar hoort een groot orkest als het Metropole bij”.
Robert Soomer (artistiek manager Metropole Orkest) sluit zich daarbij aan: “Als Metropole Orkest vinden we het belangrijk muzikaal erfgoed van eigen bodem te spelen en opnieuw te interpreteren. Daarmee kunnen we ook jongere generaties met dit erfgoed in aanraking laten komen. De muziek van Ramses Shaffy is zowel in tekst als muziek tot op de dag van vandaag ontzettend actueel, en voeren we daarom met veel liefde uit.”

De bekroonde zanger/acteur Maarten Heijmans, vooral bekend van zijn rol als Ramses in de gelijknamige televisieserie, zal samen met andere vocalisten van nu de mooiste Shaffy-nummers zingen. Zoals Lucas Hamming, singer-songwriter en ster in de musical All Stars. En zangeres Janne Schra, die met OK onlangs een ‘weldadig relaxte plaat’ (OOR) uitbracht. U hoort bovendien de legendarische fluitist Thijs van Leer, die ooit als musicus begon bij Ramses Shaffy.
Voor de concerten in Zwolle, Rotterdam en Venlo zal in plaats van Maarten Heijmans musicalster en zanger William Spaaij het gezelschap aanvoeren. Spaaij is onder andere bekend van zijn rol als de jonge Ramses in de gelijknamige musical.

Data:
1 december: Theater Tilburg, Tilburg
2 december: De Vereeniging, Nijmegen
3 december: Het Concertgebouw, Amsterdam
4 december: Zuiderstrandtheater, Den Haag
5 december: De Spiegel, Zwolle
8 december: Nieuwe Luxor, Rotterdam
9 december: SPOT, Groningen
10 december: TheaterOrpheus, Apeldoorn
11 december: Maaspoort, Venlo

De Shaffy Cantate, Sammy, Pastorale en natuurlijk Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder: een louterend concert. U hoort en ziet hoe Ramses als icoon van een generatie een unieke inspiratiebron werd voor velen.

Deze concertreeks is een samenwerking van Metropole Orkest en het Ramses Shaffy Fonds Voor Jonge Kunstenaars. Deze door Ramses zelf opgerichte stichting steunt jonge professionals in de kleinkunst en het muziek- en theatervak.