The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Damiano Pascarelli ontvangt Rogier van Otterloo Award

vlnr Ellen Overweel (Prins Bernhard Cultuurfonds), Damiano Pascarelli en Tijn Wybenga [foto Pieter Kunnen]

Metropole Orkest feliciteert Damiano Pascarelli met het winnen van de Rogier van Otterloo Award 2019.

De jonge componist Damiano Pascarelli (1987) krijgt dit jaar de Rogier van Otterloo Award. Deze stimuleringsprijs van het Cultuurfonds bestaat uit een compositie-opdracht voor Jong Metropole in de geest van Rogier van Otterloo (1941-1988) en een geldbedrag van 5.000 euro. Tijdens een concert bij Radio Kootwijk op zaterdag 10 augustus speelde Jong Metropole het stuk van de vorige winnaar Tijn Wybenga, die vervolgens het stokje overdroeg aan Damiano Pascarelli.

De Italiaanse Damiano Pascarelli studeert aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij is een veelzijdige componist, arrangeur en dirigent. Hij arrangeerde voor de beste (jazz) orkesten in Europa, en hij werkt al regelmatig samen met het Metropole Orkest en chef-dirigent Jules Buckley. Voor een serie van Quincy Jones concerten schreef hij arrangementen voor onder meer de Amerikaanse jazz-artiest George Benson en het Britse multi-talent Jacob Collier.

De jury is onder de indruk van het talent van Damiano Pascarelli: “Pascarelli laat veel ruimte in zijn muziek die nergens knijpt, getuigt van een lyrische expressiviteit en vooral van tijdigheid: een eigentijdse benadering van componeren en arrangeren binnen een idioom doordrenkt van geschiedenis.”

Rogier van Otterloo Award
Met de Rogier van Otterloo Award wordt ieder jaar de meest talentvolle Nederlandse, of in Nederland woonachtige, jonge componist, arrangeur, dirigent en/of orkestleider gestimuleerd om zich te blijven ontwikkelen in het gebied tussen klassieke muziek en lichte muziek. Rogier Van Otterloo (1941-1988) drukte als componist, dirigent en arrangeur een belangrijke stempel op de lichte muziek in de jaren zeventig en tachtig. Van 1980 tot 1988 was Rogier van Otterloo chef-dirigent van het Metropole Orkest.

Vorige winnaars waren Zacharias S. Falkenberg, Jesse Passenier en Tijn Wybenga.