The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Huidige situatie Metropole Orkest

Foto: Reinout Bos

In 2013 werd het budget van het Metropole Orkest gehalveerd tot een overgangssubsidie van 3,5 miljoen euro per jaar. In 2017 werd het orkest toegelaten tot de Culturele Basisinfrastructuur, maar daarbij werd de subsidie verder teruggebracht tot 3 miljoen euro per jaar.

Het Metropole Orkest heeft de grenzen van zijn efficiƫntie opgezocht. Inkomsten zijn gemaximaliseerd, werkdruk en planning zijn tot het uiterste opgerekt. Dit blijkt echter niet voldoende om het Metropole Orkest een solide toekomst te garanderen. De subsidiekorting heeft als gevolg dat het Metropole Orkest zijn musici maximaal 50% werk kan bieden.

Werken in een toporkest als het Metropole Orkest vraagt veel van een musicus. Het is een veeleisende baan die -mede vanwege het onregelmatige karakter- moeilijk met andere werkzaamheden te combineren is. Op dit moment is de harde realiteit dat musici de ene avond de sterren van de hemel spelen in de Royal Albert Hall en de volgende dag naar het uitzendbureau moeten om het 50% salaris aan te kunnen vullen. Een situatie die absurd te noemen is.

Het feit dat het Metropole Orkest 50% werkt is daarnaast ook een gevaar voor de kwaliteit van het orkest. Vergelijk het met een voetbalteam. Je kunt de beste spelers van de wereld bij elkaar zetten, maar zonder voldoende training en wedstrijdritme is het onmogelijk de Champions League te winnen.

Om de huidige situatie te verbeteren en het orkest 75% in plaats van 50% te laten spelen, staan de komende dagen verschillende media-acties gepland. Zo wijdt Nieuwsuur vanavond, zaterdag 19 mei, om 22.00 uur op NPO 2 een item aan het orkest en besteden meerdere kranten vanaf dinsdag aandacht aan deze situatie. Met deze acties hoopt het Metropole Orkest de Tweede Kamer in de aanloop naar het debat over onder andere de cultuurbegroting op 30 mei te bewegen om actie te ondernemen.