The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Biografie Dick Bakker

Het rijk geïllustreerde boek ‘Dick Bakker: Achter de schermen van de muziek’ is nu verkrijgbaar via onze eigen webshop, bij bol.com en de betere Gooise boekhandel.

De eerste twee hoofdstukken kunt u downloaden als pdf.

In 2017 vierde Dick Bakker, voormalig chef-dirigent van het Metropole Orkest, zijn zeventigste verjaardag. Een mooie gelegenheid om terug te kijken op ruim vijftig jaar achter de schermen van de muziek als sound engineer, studiodirecteur, arrangeur, componist en dirigent. Auteur Bas Tukker vertelt in een nieuw verschenen biografie over het muzikale leven van Dick Bakker en geeft met verhalen en anekdotes een inkijk in de Nederlandse muziekwereld.

Bas Tukker: “Ik had Dick al twee keer eerder geïnterviewd en wist dat hij als geen ander een man is van verhalen. Ik wist door mijn eigen interesse al veel over zijn betrokkenheid bij het songfestival en zijn werk als dirigent, maar er is natuurlijk ook veel te vertellen over zijn aandeel in het creëren van de ‘soundtrack’ van de jaren ’60 door zijn medewerking aan plaatopnames van Shocking Blue, George Baker en Tee Set.”

Voor het boek voerden Bas Tukker en Dick Bakker een jaar lang regelmatig gesprekken. Daarnaast werden zo’n dertig mensen geïnterviewd; familie, vrienden, artiesten en andere bijzondere personen. Dick: “Het boek geeft denk ik een mooi beeld van het ontstaan van bekende Nederpophits, reclame- en filmmuziek. Mijn fijne herinneringen aan mensen als Freddy Heineken en de gevleugelde vrienden en ook mijn tijd als chef-dirigent van Metropole Orkest zijn mooi beschreven door Bas.”

Dick Bakker was vanaf 1991 ruim 14 jaar chef-dirigent bij het Metropole Orkest. Hij volgde de te vroeg overleden Rogier van Otterloo op en legde een nieuwe basis voor het voortbestaan door een meer commerciële aanpak. Hij liet aan iedereen weer zien – aan de omroepbazen, aan het publiek, aan de politiek, maar vooral óók aan de orkestleden zelf – dat het Metropole Orkest ertoe deed”, aldus Bas Tukker.

Hoewel Dick Bakker het sinds zijn zeventigste verjaardag rustiger aan doet is hij van tijd tot tijd nog steeds betrokken bij het Metropole Orkest als producer. Nog altijd gepassioneerd en gedreven om een kwalitatief muzikaal programma af te leveren met de smaak van het publiek in het achterhoofd.