The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

In Memoriam Dick Schallies

Dick Schallies en Greet Kauffeld in 1961 (Nationaal Archief)

Op woensdag 4 oktober is pianist/componist Dick Schallies overleden. Hij was maar liefst 32 jaar onderdeel van het Metropole Orkest, tussen 1957 en 1989, onder Dolf van der Linden en Rogier van Otterloo. Oud-concertmeester Ernö Olah heeft jaren met hem gewerkt en herinnert zich Dick als volgt:

“Dick Schallies was een van de belangrijkste steunpilaren van Dolf van der Linden’s  Metropole Orkest door zijn muzikale smaak en uitzonderlijk spel. Zijn bereik met de linkerhand was uitzonderlijk. Door zijn weelderige haardos was Dick’s verschijning eveneens indrukwekkend. Zijn harmonische kennis was om stil van te worden en ik vergat dan ook regelmatig om te spelen als hij een solo had of onnavolgbaar ging improviseren.

Ook als componist maakte hij naam. Met als hoogtepunt in de Nederlandse muziekgeschiedenis zijn compositie ‘Een Beetje’, uitgevoerd door Teddy Scholten, waarmee Nederland in 1959 het Eurovisiesongfestival wist te winnen.

Dick heeft in ontelbare ensembles – zowel in het radio/televisiewereld als daarbuiten – meegespeeld en vele zangers en zangeressen hebben carrière kunnen maken dankzij zijn geduld en hulp. Dick repeteerde bijvoorbeeld regelmatig 1 op 1 met de solisten om ze goed voor te bereiden op de opname of een concert met het hele orkest.

Behalve bij het Metropole Orkest en in platenstudio’s heb ik met Dick onder andere in het ‘Ramona Kwartet’ vele jaren samen mogen spelen. Dat was voor mij als kersverse concertmeester van het MO een zeer welkome muzikale ervaring. Het was altijd een muzikale belevenis met Dick te spelen, ongeacht het repertoire.

Dick Schallies heeft zijn plezier in het spelen nooit verloren en in het blijven studeren om zijn speeltechniek bij te houden. Met zijn collega’s Ad van der Hoed en Hans Bonsel heeft hij nog regelmatig gerepeteerd en concerten gegeven. Zijn onnavolgbare kwaliteit heeft hij nooit verloren.”