The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Blog 4: Musikfest Bremen 2017

foto's door Jan Visser

Na een vrij lange reisdag maakt het orkest zich zaterdag op voor een concert in Bremerhaven. Na de opbouw en de euforie rondom de Mingus Prom is het even schakelen want het is een compleet andere setting, een ander programma en er zijn andere solisten.

Met een uitstekend en uitgebreid ontbijt (dat kunnen de Duisters goed) in de maag stappen we in de bus naar Bremerhaven. Dat is overigens niet de haven van Bremen maar een op zichzelf staand stadje op zo’n 50 km van Bremen. De concertlocatie is aan het water bij het Deutsches Auswanderhaus (Duits emigratiecentrum) in een bescheiden tent in de open lucht. De setting is intiemer dan in de Royal Albert Hall, er is plaats voor iets meer dan 700 mensen. De organisatie heeft poncho’s klaargelegd voor het publiek want er worden wat druppels verwacht.

Het orkest schakelt vrij moeiteloos van het Mingus programma naar het repertoire van dit concert. En dat terwijl het alweer 11 dagen geleden is dat er gerepeteerd werd in Hilversum. Kurt en Dee Dee waren daar niet bij dus een aantal puzzelstukjes moeten nog op zijn plaats vallen tijdens soundcheck/repetitie een paar uur voor het concert. Maar we hebben hier te maken met twee legendes met bakken podiumervaring die aan een podiumrepetitie van krap 3 uurtjes genoeg hebben om een show neer te zetten die aandoet als het laatste concert van een tournee. Niet in de laatste plaats door de toewijding van Jules en het gehele orkest.

Het is een onmiskenbare muzikale match. Zowel Kurt Elling als Dee Dee Bridgewater hebben in het verleden meermaals met het Metropole Orkest opgetreden (met Kurt Elling is dit zelfs al de derde keer in het kader van Musikfest Bremen) en voelen zich in deze setting op hun gemak. Maar ook de Kurt en Dee Dee genieten van elkaars aanwezigheid. Het zijn twee rasentertainers en ze maken er voor het Duitse publiek een bijzondere show van.

De eerste set is gewijd aan het repertoire van Gerschwin. Kurt zingt bijvoorbeeld Stairway to Paradise en Dee Dee Fascinating Rhythm. Samen zingen ze een Porgy & Bess medley en flirten ze er op los. In het tweede deel zetten ze dit spel met elkaar door en worden de lachsalvo’s van publiek en orkest steeds veelvuldiger. Met het ondergaan van de zon wordt het een prachtige concertavond. De paar druppels die aan het eind nog naar beneden komen doen daar niets aan af. Sterker nog, een deel van het publiek besluit op uitnodiging van Kurt een dansje te wagen op de toegift.

Nu, 24 uur later, zijn we weer allemaal thuis. Veel tijd om terug te kijken is er voor het orkest niet. De meesten duiken morgen alweer de studio in voor een opnameproject en volgende week staat er opnieuw een openluchtconcert op stapel.

– Jolien Plat