The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Blog 2: BBC Proms Charles Mingus tribute

Om media op deze website te kunnen weergeven moet u marketing cookies toestaanZelf instellen

De Charles Mingus Prom wordt donderdag live uitgezonden op BBC Radio 3. Schakel in om 20.30 uur Nederlandse tijd. Voor mensen die BBC Four (televisie) in hun zenderpakket hebben is het concert ook in zijn geheel te zien in een uitgestelde uitzending op vrijdagavond om 20.30 uur Nederlandse tijd.

Om media op deze website te kunnen weergeven moet u marketing cookies toestaanZelf instellen

De tweede dag in Londen zit erop. Buiten hoor ik nog een aantal die-hards genieten van de tuin tussen de twee gebouwen waar wij verblijven. Ook dat zijn de dingen die een mini-tour als deze bijzonder maken, de kans om elkaar eens buiten het MCO of de concertzaal te leren kennen.

Minstens zo bijzonder is de interactie tussen solisten en de musici van het orkest. De chemie bij het repeteren en ook de momenten dat er tijdens pauzes even niet wordt gesproken over ‘de muziek’ maar gewoon over muziek. Voor vertrek naar Londen vroegen we daarom aan Bart van Lier (onlangs gepensioneerd als orkestlid maar hier in een glansrol als solist) of hij het leuk zou vinden voor social media en de MO website video’s te maken met de andere solisten. Wie kan er nee zeggen tegen Bart van Lier?

Shabaka Hutchings in ieder geval niet. Bart en ik vragen hem op camera te vertellen over zijn band met de muziek van Charles Mingus. De 2 meter lange Shabaka blijkt een liefhebber. Hij luisterde op zijn 17e voor het eerst een Mingus compositie en was geïntrigeerd door zijn eigen onvermogen te beschrijven wat de muziek met hem deed. Bekijk hiernaast de volledige video.

Ook Leo Pellegrino nam de tijd en Bart liet hem vertellen over zijn unieke stijl en zijn begin als muzikant. De mannen wisselen complimenten uit en ik kan beloven dat deze gemeend zijn. Later tijdens de lunch vang ik op dat Bart geïnspireerd is door Leo’s energie en aanpak. De ‘cewebrity’ zegt op zijn beurt onder de indruk te zijn van het spel van de veteraan. Klik op de video hiernaast voor het verhaal van Leo.

Net voordat we een video willen gaan opnemen met Christian Scott laat zijn manager vallen dat Christian een echte Mingus fan is. Aanleiding om hem te vragen naar de rol van Mingus in de ontwikkeling van muziek in de jaren ’50. Christian laat meteen horen hoe verschrikkelijk veel kennis hij heeft van het repertoire en geeft ook zijn visie op de sociale achtergrond van het werk van de Afro-Amerikaanse bassist en componist. Wat 5 minuutje mag duren ontaard in een gesprek van ruim 10 minuten. Morgen kijk ik het met plezier terug om het samen te vatten in een íets kortere video.

– Jolien Plat