The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Blog 1: BBC Proms Charles Mingus tribute

De Charles Mingus Prom wordt donderdag live uitgezonden op BBC Radio 3. Schakel in om 20.30 uur Nederlandse tijd. Voor mensen die BBC Four (televisie) in hun zenderpakket hebben is het concert ook in zijn geheel te zien in een uitgestelde uitzending op vrijdagavond om 20.30 uur Nederlandse tijd.

Om media op deze website te kunnen weergeven moet u marketing cookies toestaanZelf instellen

Aanstaande donderdag spelen we voor het vierde jaar op rij een concert bij de BBC Proms. Vier jaar achtereen in de wereldberoemde Royal Albert Hall onder leiding van onze chef Jules Buckley.

Onze eerste uitnodiging voor de Proms kwam in 2014 nadat we in Londen een nieuwe orkestrale versie van het debuutalbum van Laura Mvula hadden opgenomen. In 2015 mochten we terugkomen voor de Grime Symphony en vorig jaar was er de (in ieder geval voor ons) legendarische Quincy Jones Prom. Ook dit jaar brengen we een ode aan een muzikale grootheid: componist en bassist Charles Mingus.

Hoewel het orkest maandag al repeteerde in Hilversum begint het voor de meesten van ons pas echt te kriebelen bij het inpakken van de koffer. En we pakken dit keer voor 6 dagen want vrijdag reizen we meteen door naar Duitsland voor een concert met Kurt Elling en Dee Dee Bridgewater. Ook geen kattenpis, maar laten we beginnen met de Mingus tribute en de lange eerste dag in Londen.

Om half 7 zitten we in de bus naar Schiphol. Dat is al behoorlijk vroeg, maar mijn collega’s Hein, Jan en Dirk zijn dan al lang en breed onderweg zodat het orkest ’s middags in een (geheel figuurlijk) gespreid bedje aankomt. Zij zijn als eerste op de repetitielocatie en wachten daar de vrachtwagen met techniek en instrumenten op. Even voor enen zijn ook de orkestleden bij St. Lukes. Normaal gesproken repeteert hier het London Symphony Orchestra maar dinsdag en woensdag is het eventjes voor ons.

Jules en het artistieke team hebben weer een mooi clubje solisten samengesteld. Voor de Metropole-liefhebber springt de aanwezigheid van Bart van Lier waarschijnlijk het meest in het oog. Hij nam in juni afscheid van het orkest en is bij deze Prom betrokken als solist. Trompettist Christian Scott (aTunde Adjuah) en zangeres/pianist Kandace Springs stonden ook al eerder met het orkest op het podium en sluiten ook aan voor deze Prom. De andere twee solisten doen wellicht geen belletje rinkelen. Shabaka Hutchings, een vriendelijke reus op sax en basklarinet die een van de belangrijke nieuwe namen van de Britse jazzscene wordt genoemd. North Sea Jazz bezoekers zouden hem kunnen kennen van de band Sons of Kemet. En Leo Pellegrino op baritonsax, een opvallende verschijning die een enorme status heeft als cewebrity. Ken je hem niet van naam, dan ken je hem waarschijnlijk wel van zijn razend populaire optredens in de ondergrondse van NY. Zoek op youtube maar eens op ‘Lucky Chops’ of ‘Too Many Zoos’. Diezelfde energie neemt hij ongetwijfeld ook mee naar de Charles Mingus Prom deze donderdag. Leo en Martijn Vink kunnen het muzikaal in ieder geval alvast goed vinden!

Morgen weer een nieuwe blog, voor nu sluit ik net voor middernacht de laptop zodat ik nog even een drankje met mijn fantastische collega’s met dito uithoudingsvermogen kan doen!

– Jolien Plat